Jasmina Polić: Organizirali smo prvu opernu radionicu u BiH

J. Ć.
Jasmina Polić: Organizirali smo prvu opernu radionicu u BiH
Foto: Samir Leskovac / Radiosarajevo.ba / Konferencija za medije povodom 18. Sedmice italijanskog jezika u svijetu

Povodom 540. obljetnice smrti bosanske kraljice blažene Katarine Kotromanić, franjevačke trećoredice, posljednje bosanske kraljice, sahranjene u Bazilici Santa Maria in Ara Coeli u Rimu, Fondacija Aja i Franjevačka klasična gimnazija Visoko, u saradnji sa Florence Opera, organizirali su opernu radionicu.

Ambasada Italije najavljuje: Opera u spomen na bosansku Kraljicu Katarinu 
Odaberite nešto iz bogatog programa Sedmice italijanskog jezika

Na radionici, održanoj prošle sedmice, uz 27 članica Ženskoga zbora Franjevačke klasične gimnazije, učestvovalo je i 13 opernih solistica iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Italije, Malezije i Australije, a radionicu su vodili sopranistica i operna redateljica Patrizia Morandini, pijanistkinja i operna korepetitorica Seho Lee i mezzosopranistica i umjetnička voditeljica radionice Jasmina Polić.

"Prvi put se izvodi jedna operna radionica u Bosni i Hercegovini, kojom se daje prilika mladima da stanu na scenu. Tu su djevojčice iz Franjevačke klasične gimnazije Visoko, koje se prvi put susreću s operom, te iz Srednje muzičke škole solo pjevačice koje su sa 16 godina već na sceni“, pojasnila je za Radiosarajevo.ba voditeljica radionice Jasmina Polić.

To je, kako kaže Polić, jedna mogućnost da djevojke koje krenu sa solo pjevanjem znaju šta je opera, što se do sada nikada nije desilo u BiH. 

"Ono što je posebno zanimljivo za radionicu jeste da se do sada nije radilo na vokalno-scenskoj postavci i izvedbi opere unutar održanih kurseva. Zato je i napravljena ta radionica da se postavi jedna vokalno-scenska izvedba djela. Ovo je prva operna radionica u BiH gdje mladi operni pjevači spremaju ulogu unutar radionice i istu imaju priliku da izvedu po završetku radionice“, istaknula je naša sagovornica.

U sklopu manifestacije Šeste sezone italijanskog jezika i kulture u BiH, proteklog vikenda su održane dvije premijerne izvedbe opere Sestra Angelica slavnog italijanskog kompozitora Giacoma Puccinija, čija se 160. godišnjica rođenja obilježava ove godine.

Publika u Visokom i Kraljevoj Sutjesci popratila je ove dvije izvedbe s velikim zadovoljstvom.

Posljednja izvedba održana je večeras, 16. oktobra u crkvi Svetog Ante u Sarajevu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije