'Između svjetla i tame-edicija2' Nele Hasanbegović sutra u Sarajevu

1
Radiosarajevo.ba
'Između svjetla i tame-edicija2' Nele Hasanbegović sutra u Sarajevu
Privatni album / Nela Hasanbegović

Nela Hasanbegović samostalnom izložbom 'Između svjetla i tame - edicija 2' predstavit će se 1. novembra u Galeriji Srednje škole primijenjenih umjetnosti u Sarajevu, i njome obilježiti primitak prvog laureata - povelje za najzreliji umjetnički izraz "Vladimir Vojnović" i dvadeset godina umjetničke karijere.

Hasanbegović je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu završila osnovne i magistarske studije kiparstva. Trenutno je kandidatkinja na doktorskom studiju umjetnosti na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, i interdisciplinarnom doktorskom studiju na Pedagoškom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

Zaposlena je na Akademiji likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu. Izlagala je na više od 130 međunarodnih i domaćih kolektivnih i 20 samostalnih izložbi, a njena djela su uvrštena u muzejske i privatne kolekcije.

Fabrizio Romano: FC Liverpool je dobio novog trenera

Fabrizio Romano: FC Liverpool je dobio novog trenera

Heroine iz prošlosti: Ženska borba kroz bh. historiju

Heroine iz prošlosti: Ženska borba kroz bh. historiju

Učesnica više simpozijuma, panela, konferencija, rezidencijalnih programa, dobitnica prestižnih nagrada i stipendija, te članica strukovnih Udruženja u BiH i inozemstvu. Sudjelovala je u realizaciji više likovno-edukativnih radionica (u svojstvu realizatorice i komentorice) i autorica je nekoliko članaka.

Posebna područja njenog istraživačkog interesovanja su trodimenzionalna i intermedijalna umjetnost. Njeni umjetnički radovi su realizirani kao instalacije, video radovi, fotografije i performansi. Njena raznolika umjetnička praksa obilježena je konceptualnim i provokativnim pristupom - koji istražuje odnos između kulturnog pamćenja i identiteta, roda, prostora, arhitekture, nadzora i kontrole - pretočena u djela koja propituju značenje stvaranja umjetnosti, dvosmislenost jezika, ograničenja i mogućnosti.

Dvosmislena, izravna te prožeta historijskim, političkim i društvenim referencama, njena se umjetnost nikada ne suzdržava od uspostavljanja kritičkog odnosa sa mjestima na kojima je izložena, materijalima od kojih je napravljena, i ulogom gledaoca i stvaraoca.

Izložba Nele Hasanbegović će biti otvorena do 10. novembra.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije