Izložbu "Djetinjstvo pod opsadom: Sarajevo 1992-1995" u Seulu posjetilo preko 100.000 osoba

1
Anadolija
Izložbu "Djetinjstvo pod opsadom: Sarajevo 1992-1995" u Seulu posjetilo preko 100.000 osoba
FOTO: AA / Izložba "Djetinstvo pod opsadom: Sarajevo 1992-1995" održana u Seoulu

Izložba Muzeja ratnog djetinjstva „Djetinjstvo pod opsadom: Sarajevo 1992-1995“, postavljena početkom maja u Historijskom muzeju grada Seula u Južnoj Koreji, uspješno je zaključena 25. augusta završnim događajem kojem su prisustvovale Amina Krvavac, direktorica Muzeja ratnog djetinjstva u BiH, i Fernanda Flores, menadžerica za monitoring i učenje.

Izložba je tokom protekla četiri mjeseca privukla preko 100.000 posjetitelja i posjetiteljki, što je čini najvećom putujućom izložbom MRD-a do sada, te prvom izvan Evrope.

"Djetinjstvo pod opsadom: Sarajevo 1992-1995" pruža jedinstven uvid u iskustva djece tokom opsade Sarajeva, prikazujući njihove lične priče i predmete koji su obilježili djetinjstvo u ratnim okolnostima. Posjetitelji i posjetiteljke ovoj izložbi imali su priliku upoznati se sa važnim dijelom bosanskohercegovačke historije i učiti o univerzalnim posljedicama rata na djecu.

Esmir Bajraktarević za Radiosarajevo.ba: "Amerika mi je jako važna, ali BiH je posebna ljubav"

Esmir Bajraktarević za Radiosarajevo.ba: "Amerika mi je jako važna, ali BiH je posebna ljubav"

"Izuzetno smo ponosni što je naša prva izložba van Evrope potaknula veliki interes. Kroz ovu izložbu i naš rad općenito želimo podići svijest o iskustvima djece u ratnim okolnostima širom svijeta. Predstavljanjem njihovih ličnih priča i predmeta, nadamo se da ćemo doprinijeti boljem razumijevanju rata iz dječije perspektive, te potaknuti širu raspravu o važnosti mira i empatije globalno", rekla je Krvavac.

Ovaj izvanredan uspjeh izložbe u Seulu dodatno je osnažio misiju Muzeja ratnog djetinjstva da širi svijest o iskustvima djece pogođene ratom diljem svijeta.

🎈 If you're in Seoul this week, be sure to visit our exhibition, "Childhood Under the Siege: Sarajevo 1992-1995" at the...

Posted by War Childhood Museum on Monday, August 19, 2024

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije