Izložbom plakata proslavlja se 70. rođendan Muzeja Hercegovine Mostar

Fena
Izložbom plakata proslavlja se 70. rođendan Muzeja Hercegovine Mostar
Foto: Fena / Izložba plakata

Izložba informativnog plakata u Mostaru iz perioda SFRJ autorice Indire Gaštan-Bešo, otvorena je u ponedjeljak, 10. augusta, u spomen kući Džemala Bijedića u Mostaru.

Autorica Gaštan-Bešo, inače kustosica Muzeja Hercegovine Mostar, istaknula je da je izložba posvećena 70. godišnjici postojanja i rada navedenog muzeja.

"Muzej Hercegovine Mostar organizirao je ovu izložbu u sklopu Mostarskog ljeta i na ovaj način željeli smo predstaviti bogat fundus naših zbirki od kojih je jedna veoma zanimljiva, zbirka plakata, koja se sastoji od selektiranog prikaza plakata iz različitih oblasti političkih, ekonomskih, društvenih, kulturnih 60-ih i 70-ih godina 20. stoljeća, a koji se odnose na Mostar i SR BiH koja je jedna od republika bivše SFR Jugoslavije", kazala je Gaštan-Bešo.

Dodala je da se izložba sastoji od 21 panoa, odnosno od 26 izloženih plakata, saopćeno je iz Mostarskog ljeta.

"Moram naglasiti da je posebna specifičnost izložbe u tome što su izloženi originalni plakati koji hronološki obuhvataju period od 1950-ih do danas i sačuvano je čak po dva ili više primjeraka autentičnog plakata. Svaki plakat, pa tako i informativni, prenosi onovremene aktivnosti jedne političke, društvene, ekonomske, kulturne, zabavne i drugih sredina, prenoseći na stanovit način atmosferu i kolorit vremena iz kojeg potječu, iako su prolaznog karaktera, čuvaju jedan isječak vremena u kojem su nastajali", istaknula je autorica.

O značaju i važnosti izložbe govorila je direktorica Muzeja Bitka za ranjenike na Neretvi Jablanica Azra Đelmo.

"Smatram ovu izložbu važnom iz dva razloga. Prvi je taj što nas podsjeća na važnost plakata kao medija putem kojeg su se prenosile određene poruke. Plakat je zaista predstavljao važan medij u bivšoj Jugoslaviji, a prepoznat je još tokom Drugog svjetskog rata kao važno sredstvo političke propagande. Dizajn tih plakata bio je obilježen simbolima socijalizma i komunizma uz obavezne slogane koji su nosili određene političke poruke. Nakon rata, plakat je nastavio na neki način služiti kao medij putem kojeg se šalju te političke poruke, tako da čak i ovi informativni plakati, koji su za primarni cilj imali informirati javnost o političkim, kulturnim i drugim događajima, svojim dizajnom često su prenosili političke poruke. S druge strane, ovu izložbu smatram značajnom iz prostog razloga što svjedoči o Mostaru u periodu socijalizma, koji je zaista najznačajniji period u povijesti razvoja ovog grada", istaknula je Đelmo.

Naredni događaj u okviru Mostarskog ljeta održat će se večeras, a riječ je o izložbi Neobjavljenje karikature Zuke Džumhura autora Benjamina Mušinovića i Muhameda Krnjića koja će biti otvorena u Centru za kulturu Mostar u 20 sati, stoji u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije