Izložba umjetnice Noriko Hayashi 'Japanske žene' otvorena na 15 lokacija u centru Sarajeva

0
Fena
Izložba umjetnice Noriko Hayashi 'Japanske žene' otvorena na 15 lokacija u centru Sarajeva
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Na 15 lokacija otvorena izložba

U okviru festivala "Kultura na ulice“ večeras, 14. jula, u centru Sarajeva na 15 lokacija otvorena je izložba japanske umjetnice Noriko Hayashi pod nazivom "Japanske žene".

Hayashi je na otvorenju izložbe obrazložila kako je nastao projekt i izložba "Japanske žene".

Naime, kada je Koreja nakon rata podijeljena na sjeverni i južni dio, mnoge porodice su ostale podijeljene. Oko 1.800 japanskih žena ostalo je živjeti sa svojim sjevernokorejskim muževima, ali živjele su s nadom da će nekada moći da se vrate u Japan. To se zbog politike i rata, do danas nije dogodilo.

Na Baščaršiji održano muzičko veče "U sevdahu duša moja"

Na Baščaršiji održano muzičko veče "U sevdahu duša moja"

Od tih 1.800 japanskih žena, ostale su desetak njih žive i Noriko Hayashi ih je sve posjetila tokom svojih putovanja u Sjevernu Koreju, razgovarala sa njima o njihovim nadama, snovima i sjećanjima.

"Tokom tih posjeta, one su mi govorile o svom životu u Japanu, o njihovim kućama, porodici, prirodi. Iako su one u poodmaklim godinama, sjećanja na njihov dom još uvijek su živa", kazala je Hayashi.

Fotografisala je scene iz rodnih mjesta japanskih žena i te fotografije, u prirodnoj veličini, nosila nazad u Sjevernu Koreju gdje je fotografisala reakcije tih japanskih žena suočenih sa slikama svojih sjećanja.

Projekt je trajao više od 10 godina, a izložba je obišla svijet.

Građani Sarajeva i brojni turisti, šetnjom kroz grad mogu tokom ljeta vidjeti izložene fotografije na 15 lokacija u centru grada, a, kako je kazao direktor WARM Festival Sarajevo Damir Šagolj, zahvaljujući saradnji s kompanijom "Zanat" iz Konjica koja je radila ramove, fotografije su remek djela.

Noriko Hayashi je višestruko nagrađivana japanska umjetnica. Njena izložba "Japanske žene" nastajala je u periodu od deset godina, a rezultat je fascinantna serija fotografija i tekstova koje pokušavaju da otmu od zaborava ljude čije su živote ratovi zauvijek promijenili.

Stoga je osmislila projekt te je putujući između Japana i Sjeverne Koreje rekonstruisala njihova fragmentirana i kompleksna sjećanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije