Umjetnost / Izložba djela sarajevske slikarice Alise Teletović u galeriji Aluminija

01. 03. 2019. u 10:07:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 11

Svojevrsnim umjetničkim performansom, uz izražajno govor i poezije slikarice, sinoć je u Salonu 2 mostarske Galerije Aluminij otvorena samostalna izložba slika sarajevske akademske slikarice Alise Teletović.

"San jednoga neba, poetikom je prožet naziv postava kojim se slikarica, nakon niza samostalnih i skupnih izložbi u više gradova Australije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Rusije i Srbije, po drugi put samostalno predstavila mostarskomu likovnom općinstvu, s punih trideset godina razmaka. Riječ je o ukupno 21 slici, rađenoj u razdoblju od 2017. do 2019. godine, u kombiniranoj tehnici, a kako Alisa uspješno koristi i kist i pero kako bi nam prenijela svoju iskrenu emociju koju publika itekako osjeća, svečanost otvorenja ispunila je galerijski prostor posebnom atmosferom", komentarisao je direktor Aluminijevih korporativnih komunikacija Darko Juka koji izložbu službeno proglasio otvorenom.

Slikarica, čiji je mladi umjetnički potencijal Alija Kebo, mostarski književnik i kulturni aktivnost, prepoznao još 1988. godine, ističe svoju osobitu povezanost s Hercegovinom, hercegovačkim krajolikom u njezinu korijenju i brdima koja su je nadahnula, zarobivši je u mislima i u prostranstvima usamljenosti gorja, napuštenih kuća.

Dok je njezine stihove nadahnuto kazivao ugledni glumac Šerif Aljić, novinar i publicist Zlatko Serdarević, u osvrtu na San jednoga neba, ocijenio je postav iskrenim i upečatljivim svjedočenjem autorice o sebi.

"Na ovim radovima punim ekspresije uistinu možemo dokučiti autoričin unutarnji svijet, njezina psihološka stanja, s variranjem od oduševljenja do tuge i boli koja,  zanimljivo je, generiraju stvaralačku energiju kao refleks na opskurnost zbilje. Time dolazimo do dragocjenoga bogatstva, uspostavljanja komunikacije s Alisom. Slika postaje tumačem njenoga 'ja' i možemo se zaogrnuti istim ogrtačem ili, pak, ostati uskraćeni za bitne vrijednosti spoznajnoga", poručuje Serdarević, zaključujući kako je poruka ovoga ciklusa sublimirana u snazi duha, umjetnosti i dominaciji ljubavi iz koje se ona i rađa.

Serdarević je Alisino stvaranje, u slikama poetskoga naboja s naglašenim mediteranskim koloritom, usporedio sa starijim naraštajem mostarskih slikara, poput de Rivere, Nikšića, Solde, Sefića, Puljića i Voljevice, prepoznavši u njemu nadu i vjeru u nadolazeće vrijeme, bez obzira na aktualni sunovrat osnovnih ljudskih vrijednosti.

"U kombinaciji apstraktnoga i figurativnoga slikarstva, propirujem poetiku života i smrti. Ekspresija i poetika osjećaja prema trenutku u kojemu živimo nadasve je, i prije svega, lekcijom za življenje. I dok nesvjesno postojimo, bivstvujemo, mi nismo bolji od cvijeta koji, u svojoj nesvijesti, postoji, raste i uvene, dođe neki drugi i tako u krug",  poručila je Alisa, zahvalivši se mostarskoj publici na srdačnomu prihvaćanju i, na koncu, zapitavši: 

 

Zar mi ljudi nemamo veće ambicije, potrebu za sobom ostaviti naslijeđe?

Alisa je Teletović rođena 1974. u Banjaluci, djetinjstvo je provela u Mostaru od kojega ju razdvaja rat, odvevši ju do Australije u kojoj provodi sedamnaest godina, stekavši akademsku razinu likovnog obrazovanja.

Godine 2000. diplomirala je pri RMIT univerzitetu u Melbourneu gdje je studirala likovnu umjetnost, elektronski dizajn i medije.

Članicom je ULPUBiH i ULUBiH. Njezini su radovi dijelom nekoliko javnih i privatnih kolekcija diljem svijeta. Živi i stvara Sarajevu.

Izložba ostaje postavljenom za besplatno razgledanje do 15. ovog mjeseca.

 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA