Aluminij Mostar ponovo preživljava teške dane?

K.S.
Aluminij Mostar ponovo preživljava teške dane?
Foto: Arhiv / Mostarski Aluminij
Aluminij Mostar d.d. ove godine slavi 20 godina od ponovnog početka proizvodnje u 1997. godini, jer je u toku rata ovo postrojenje bilo oštećeno.

Razloga za slavlje nema, jer ovaj prerađivački pogon u velikim je egzistencijalnim problemima koji bi mogli zapečatiti njihovu sudbinu.

Oštećen najvišim cijenama električne energije u Europi, osakaćen kontinuiranim rastom dugova i suočen sa opadanjem apetita Vlade FBiH da mu pruže daljnu podršku, pitanje je da li će Aluminij Mostar preživeti, ocijenjuje u svojoj kolumni za Aluminium Insider, analitičar za industriju Goran Đukanović.

Nova uprava preduzeća, koja je postavljena u septembru 2016. godine pokušava svim silama ovu firmu vratiti na stari kolosijek.

Kao jedna od najvažnijih mjera koje su poduzete je bilo potpisivanje ugovora o isporuci električne energije sa Elektroprivredom BiH po “povoljnim cijenama”. To znači da Aluminij plaća 40 eura za megavat električne energije, a u ovu cijenu uračunati su i troškovi distribucije struje. Ovakav potez godišnje uštedi više od 10 miliona eura Aluminiju.

aluminij-mostar2.jpg - undefined

Aluminij Mostar: Elektroprivreda BiH otkazala im ugovor 

Ugovor o isporuci električne energije bio je ključni korak u borbi sa ogromnim dugom koji je dosegao 185 miliona KM, samo za električnu energiju, dok ukupni dugovi firme iznose 250 miliona KM.

Važan podatak svakako je i to da sam Aluminij Mostar učestvuje sa 18,5 posto u ukupnoj potrošnji električne energije u Bosni i Hercegovini.

Nedavno je Aluminij proslavio proizvodnju tri miliona tona aluminija od početka proizvodnje 1981. godine.

Međutim, zbog nepovoljnih hidroloških uslova u regionu i rasta cijena električne energije Elektroprivreda BiH otkazala je ugovor Aluminiju o isporuci struje. Struja je danas u BiH i u zemljama regije veoma bitna, njena cijena raste pa se tako tarife za Aluminij popele na 50 eura za megavat električne energije.

Ovaj prerađivački kapacitet ponovo je suočen s plaćanjem najviših cijena električne energije u Europi.

Efekti od ovakvih događaja su razarajući za firmu, iako su danas u svijetu veoma visoke cijene aluminijuma. Svakog mjeseca Aluminij Mostar bilježi gubitke od oko tri miliona KM samo zbog visokih cijena električne energije.

Ukoliko se do kraja godine nastave ovakvi trendovi, kompanija će zabilježiti petu uzastopnu godinu kako posluje u minusu.

“Ukupni akumulirani dug premašio je kompletan kapital firme”, navodi generalni direktor Aluminija Mario Gadžić.

Glavni kupci Aluminija su Glencore PLC Supplies koji kupuje oko 50 posto proizvodnje, drugih 20 posto proizvoda prodaje se Prvom Plinarskom Drutšvu. Ostatak od 30 posto prodaje se u BiH, različitim firmama.

Aluminij Mostar proizveo je prošle godine 106.500 tona aluminija što je oko 75 posto ukupnih kapaciteta. Ukupan gubitak prošle godine iznosio je 21,8 miliona eura. S obzirom na visoke cijene Aluminija, u upravi su računali da će dobiti električnu energiju po nižim cijenama što bi im dalo prostora za novi investicioni ciklus. Planirali su otvoriti novi pogon za proizvodnju žice, nabavku nove opreme za preradu i novi pogon za anode, čime bi uspjeli dostići maksimalni kapacitet od 133.000 tona aluminija po godini.

Zbog ovakvih cijena električne energije firma neće uspjeti implementirati najavljene investicije, a uz je firma pod stalnim blokadama kreditora. Ostaje da se vidi šta će biti sa mostarskom firmom, iako je Aluminij i prije imao blokada, teških vremena, i sve je uspio pobjediti. Da li će i ovaj put pobjediti, pokazat će vrijeme.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije