Iza scene: Kako se snimao animirani film koji odlazi na Berlinale

Radiosarajevo.ba
Iza scene: Kako se snimao animirani film koji odlazi na Berlinale
/ Likovi Ježeve kućice
S velikom pažnjom iščekuje se premijera animiranog filma "Ježeva kućica" po tekstu Branka Ćopića u režiji Eve Cvijanović.

Jedan od omiljenih dječijih klasika s naših prostora odlazi na Berlinale, u takmičarskom programu Generation, u kojem se prikazuju filmovi koji su tematski i estetski posvećeni djeci i mladima. 

Film je nastao prema slavnoj priči Branka Ćopića u produkciji kanadskog Nacionalnog filmskog odbora (NFB) i hrvatskog Bonobostudija.

Animirani film Ježeva kućica slijedi svoj slavni književni izraz, i to na tri jezika: narator hrvatske verzije je Rade Šerbedžija, engleske glumac Kenneth Welsh, a francuske glumica France Castel.

Za animaciju su zaslužni Ivana Bošnjak i Thomas Johnson, a modeliranje lutaka djelo je spomenutih autora, Ivane i Thomasa, uz redateljicu i scenaristicu Evu Cvijanović.

Muziku potpisuje Darko Rundek

Podsjetimo, Eva Cvijanović je rođena Sarajka koja je kao djevojčica, devedesetih godina, otišla živjeti u Kanadu. Danas je uvažena kao filmska autorica, bavi se animacijom u jednoj od najpoznatijih produkcijskih kuća za ovaj žanr.

Kako je Sarajka snimila Ježevu kućicu i dobila poziv za Berlinale, intervju možete pročitati OVDJE

A kako se snimao ovaj animirani film koji odlazi na Berlinale, pogledajte u videu ispod:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije