Iz Bosne Srebrene: Bogata književna ostavština bosanskih franjevaca

Radiosarajevo.ba
Iz Bosne Srebrene: Bogata književna ostavština bosanskih franjevaca
Izdavačka kuća “Synopsis” iz Sarajeva planira u dvadeset svezaka biblioteke „Iz Bosne Srebrene” predstaviti sve važnije žanrove i autore iz franjevačke književnosti u BiH.

"Bosna Srebrena – povijesno ime franjevačke prisutnosti na tlu Bosne i Hercegovine, ujedno je i ime za cijeli jedan literarno-jezični proces. On je integralno i neizdvojivo utkan i u zajedničko kulturno nasljedstvo Bosne i Hercegovine, i u kulturni identitet Hrvata na cijelom prostoru nekadašnje franjevačke provincije Bosne Srebrene od Budima do Dubrovnika i od Carigrada do Splita. Posredstvom franjevačkoga literariteta, pak, Bosna i Hercegovina nikad nije prekidala svoju vezu s europskim kulturnim kontekstom", napisao je urednik ove edicije Ivan Lovrenović.

Nakladna kuća Synopsis d. o. o. i UG KulturANTI pozivaju na predstavljanje II kola edicije knjiga "Iz Bosne Srebrene" koje će se održati u četvrtak, 20. aprila. 

Predstavljanja će se održati u dvorani Sv. Franje u Franjevačkom međunarodnom studentskom centru sa početkom u 18:00 sati.

O ovim knjigama ćemo govoriti Jozo Džembo, Enver Kazaz, Ivan Šarćević, te urednik Ivan Lovrenović. Moderator promocije je Hrvoje Vranješ.

U okviru ove promocije predviđen je i muzički program u kojem će nastupiti Anamarija Marić na violini i Bartolomej Stanković na klaviru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije