Iz BiH na MESS stižu političke, emotivne, kontroverzna i 'tabu' teme

0
Radiosarajevo.ba
Iz BiH na MESS stižu političke, emotivne, kontroverzna i 'tabu' teme
Foto: NPS / Trenutak iz predstave "Car Edip"

Publika 62. Festivala MESS imat će priliku pogledati i tri sjajna teatarska ostvarenja iz Bosne i Hercegovine po izboru selektorice dr. Ane Tasić, dramaturginje i teatarske kritičarke.

Od porodičnih tragedija do post-ratnih traganja za istinom ili slobodom, publika će imati priliku zaviriti u traumatična i nekima nezamisliva iskustva predstavljena kroz predstave:

  • „Car Edip“ koju potpisuje Diego de Brea u koprodukciji Narodnog pozorišta Sarajevo i Scene MESS, prevedenu i na znakovni jezik;
  • „Ljubičasto„ koju je režirala Selma Spahić u produkciji Kamernog teatra 55, te
  • „Jugoslavija, moja otadžbina“ čiji je autor Goran Vojnović a redatelj Marko Misirača, u koprodukciji Pozorišta Prijedor, Gledališča Koper Teatro Capodistria i Fondacije Friedrich Ebert Stiftung.

Jedna od predstava koja komunicira sa današnjim vremenom na način da za sve što nam se sada dešava, moramo potražiti uzrok u našoj prošlosti nosi već poznato ime Car Edip. Kroz ovu mitsku priču Diego de Brea, na njemu svojstven način, pokazuje svojim rediteljskim sredstvima svu hladnoću, tegobu, brutalnost i zlo, koje izvire iz ljudi kao iz Pandorine kutije. Festivalsku izvedbu je moguće pogledati u četvrtak 6. oktobra u 19,30 u Narodnom pozorištu Sarajevo. 

Trenutak iz predstave "Car Edip"
Foto: NPS: Trenutak iz predstave "Car Edip"

Jesmo li na putu ka uređenom društvu ili plemenskoj zajednici? Autorski projekat Ljubičasto režiserke Selme Spahić bavi se našom konzervativnošću i uskogrudnošću koje krijemo iza najboljih namjera, mnogo brige i još više ljubavi. Predstava prati okupljanje jedne građanske raznolike porodice u kojoj svi znaju šta je najbolje za njihove bližnje. Njihovu sreću narušava pojava ljubičastog, a s njim i uznemirujuće pitanje slobode, a rezultat je priča o jednoj ženi koju mislimo da poznajemo – o tankoj liniji između njene slobode i našeg fašizma. Predstava će se odigrati u Kamernom teatru 55, u ponedjeljak 3. oktobra u 21,30.

 Predstava Ljubičasto redateljice Selme Spahić
Foto: Almin Zrno : Predstava Ljubičasto redateljice Selme Spahić

Duh naše nedavne prošlosti, kroz žive pjesme i vješto razigrane dramske situacije prati predstava pod nazivom "Jugoslavija, moja otadžbina". Priča prati put protagoniste Vladana Borojevića kojeg tumači glumac Blaž Popovski, te njegovu konkretnu i simboličku potragu za ocem, oficirom bivše JNA i ratnim zločincem u bjekstvu. Taj put postaje polazište bolnog suočavanja sa sobom, sa ličnim traumama i strahovima, ali i redefiniranja ličnog i nacionalnog identiteta. Predstava je na programu Festivala MESS u četvrtak 6. oktobra u 21,00 u Pozorištu mladih Sarajevo.

Jugoslavija, moja otadžbina
Festival MESS: Jugoslavija, moja otadžbina

Više informacija o predstavama na zvaničnoj web stranici www.mess.ba

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije