Ispred Historijskog muzeja: MAYA Fest u Sarajevu ponudio bogat program i dobru zabavu

Radiosarajevo.ba
Ispred Historijskog muzeja: MAYA Fest u Sarajevu ponudio bogat program i dobru zabavu
FOTO: Radiosarajevo.ba / MAYA Fest u Sarajevu

Drugo izdanje festivala printane majice, dizajna i rukotvorina „MAYA fest“, koji se danas održava na platou ispred Historijskog muzeja BiH u Sarajevu i otvoreno je do 22:00 sata, okupilo je više od desetina izlagača iz BiH i susjednih zemalja.

Majica kao medij: MAYA festival donosi bogat program i veliki broj učesnika

Jedan od organizatora MAYA festa Đorđe Krajišnik kazao je da ovakav događaj na pravi način upotpunjava sliku kulturnih događaja glavnog grada BiH.

"Nastao je kao festival grupe entuzijasta koji su željeli napraviti u Sarajevu još jedan kulturni događaj koji će, da tako kažem, produžiti ljeto i pokazati da i pored velikih festivala kao što je SFF, ima razloga i prilike da se napravi niz manjih kulturnih događaja kojima će se upotpuniti kulturna ponuda grada i otvoriti nove platforme za kulturnu razmjenu", kazao je Krajišnik.

MAYA fest, kako je dodao, okuplja ljude iz svijeta štampe, karikature, muzike, biodizajna i drugih aktivnosti i tom smislu nastoje ponuditi široku i pluralnu platformu na kojoj će se okupljati, nastojeći pozitivnim praksama, inkluzivnošću i otvorenošću za različite skupine pokazati da se stvari mogu mijenjati i da se na malim poljima može praviti ozbiljni kulturni iskorak.

Ovogodišnje izdanje MAYA festa održava se pod pokroviteljstvom Delegacije EU u BiH. Oni su MAYA fest, kako je dodao Krajišnik, prepoznali kao događaj koji nudi upravo tu širu kulturnu platformu i svjedoči da je moguće iz pozicije entuzijasta, bez namjere da se prave pompezni događaji, uz jedan drugarski dogovor, napraviti festival i jedan dan obogatiti kulturnim sadržajem.

"U okviru MAYA festa pored toga što je on bazično vezan za printane majice i poruke na njima, nastojimo djeci približiti taj svijet, ali ujedno ih učiti i drugim stvarima, kao što su očuvanje životne sredine i uopšte odnos prema gradu kao urbanoj cjelini. Zbog toga smo ovdje u Historijskom muzeju BiH kao simbolu ovog grada u arhitektonskom i svakom drugom smislu i to je ujedno prilika da djeca imaju otvorena vrata muzeja i da uz ovaj prostor vežemo nove mlade ljude", naveo je Krajišnik.

Jedan od takvih sadržaja je i radionica za djecu iz biodizajna i ekologije koju će voditi dizajnerica Maja Halilović, a radi se o interaktivnoj radionici tokom koje će ova dizajnerica s najmlađim posjetiocima festivala MAYA raditi na iznalaženju alternativnih rješenja za plastične kese i plastiku kao velike zagađivače naše planete.

Putem istraživanja ove dizajnerice na polju scobyija, kulture bakterija i kvasca, najmlađim posjetiocima će biti omogućen sadržajan edukativni program s temom očuvanja naše prirodne sredine.

"Kroz interaktivan proces, crtanje, igru i učenje, te kroz predstavljanje kulture scoby, koju istražujem kao alternativni lakorazgradivi materijal već dvije godine, pokušat ću na najbolji način predstaviti mladim posjetiocima i posjetiteljkama MAYA festa važnost rada na promjeni naših navika i odnosa prema planeti čiji smo neodvojivi dio", izjavila je dizajnerica Halilović.

Sve što najmlađi posjetioci MAYA festa budu nacrtali i kreirali u okviru ovog programa moći će i štampati na majicama, te će na taj način imati i poklon koji će ih podsjećati na važnost očuvanja prirodne sredine.

Atmosferu na MAYA festu podgrijava DJ, a posjetitelji mogu uživati i uz točeno pivo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije