Inter Dance FEST dovodi najbolje plesače u Sarajevo

Radiosarajevo.ba
Inter Dance FEST dovodi najbolje plesače u Sarajevo
Osmo izdanje Inter Dance FEST-a održat će se od 13. do 15. aprila i bit će najveće i najduže do sada.

Na takmičenju će nastupiti skoro 3000 plesača iz 7 država, među kojima i brojni državni prvaci te finalisti evropskih i svjetskih prvenstava, a sarajevska publika imat će priliku uživati i u nastupima aktuelnih evropskih prvaka i viceprvaka.

Na festivalu će nastupiti takmičarke i takmičari starosti od 6 do 50 godina, a zastupljeni su svi stilovi modernih plesova kao što su Hip Hop, Disco Dance, Jazz Dance, Street Dance, Show Dance, Break Dance, Modern, Majorette, Electric Boogie, Latino Show, Cheerleading, Carribean Show, Salsa Show, Zumba Show, Belly Dance i mnogi drugi.

Plesni maraton u Sarajevu, kako ga učesnici zovu, počinje u petak, 13. aprila, u 9:30 takmičenjem u plesnim stilovima Twirling i Majorette, dok su od 12:30 na programu takmičenja grupa i formacija otvorenog programa i nastupi najmlađih učesnika festivala. 

Popodnevni dio programa počinje od 14:00 sati takmičenjima u plesnom stilu Acrobatic Dance, nakon čega slijede Street Dance Show i Latin Show nastupi sve do kraja programa koji je planiran u 21:30.

Subota je rezervisana većinom za žestoke ritmove Disco Dance i Hip Hop muzike, a činjenica da će se, naprimjer, 160 takmičarki boriti za medalje u kategoriji Hip Hop Juniori, najbolje govori o kakvoj se konkurenciji i kvalitetu takmičenja radi.

Program počinje već u 8:15 ujutro, a najveća uzbuđenja očekuju se od 15:30 pa sve do kraja programa koji je planiran za 23:20.

S obzirom na to da je broj prijavljenih takmičara velik, nedjeljni program bit će održan u dvije dvorane, KSC Ilidža i sportskoj dvorani Hotela Hollywood, a ljubiteljima plesa zasigurno će biti teško odlučiti se u kojoj dvorani će pratiti cjelodnevni program.

Treći dan festivala rezervisan je za discipline koje spadaju u Performing Arts odnosno Jazz Dance, Show Dance, Modern, Ballet/Pointe, MTV Dance, Lyrical, Tap Dance, Belly Dance/Oriental i Musical Theater.

Ovaj festival je u proteklih sedam godina izrastao u najkvalitetniji plesni događaj u širem regionu, a Inter Dance FEST mnogi nazivaju i prvenstvom Jugoistočne Evrope jer na jednom mjestu možete vidjeti šampione svih država regije koji se takmiče za titulu najboljih u svojim kategorijama. 

Takmičenja u okviru festivala su u zvaničnom kalendaru Međunarodne plesne organizacije (IDO) te najboljima donose bitne bodove i status na rang listama, a održavaju se po pravilima IDO-a i Saveza modernih plesova u Bosni i Hercegovini.

„Ponosni smo da ćemo osmu godinu zaredom oboriti rekorde broja takmičara, broja nastupa i broja klubova koji učestvuju na Inter Dance FEST-u i da će u Sarajevo zbog festivala doći skoro 5.000 ljudi. Završili smo sve pripreme i željno očekujemo prve plesače koji sa svojim pratiteljima dolaze već u četvrtak kako bi uživali u turističkoj ponudi grada. Mi ćemo, kao i uvijek do sada, dati sve od sebe da budemo dobri domaćini i potruditi se da svi uživaju, da se dobro druže, a neka najbolji pobijede“, riječi su Dragana Veselinovića, autora festivala.

Organizacioni odbor Inter Dance FEST-a potpisao je memorandum o saradnji sa organizatorima Evropskog omladinskog olimpijskog festivala (EYOF 2019), koji će u februaru naredne godine biti održan u Sarajevu i Istočnom Sarajevu, te će učesnici festivala imati priliku družiti se sa popularnom maskotom Groodvyjem i na promo štandu EYOF-a saznati više o olimpijskom duhu Sarajeva.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije