Ines Tanović i Mija Šego o lošem finansijskom stanju u Filmskom centru Sarajevo

0
Radiosarajevo.ba
Ines Tanović i Mija Šego o lošem finansijskom stanju u Filmskom centru Sarajevo
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Izložba “BiH kinematografija 1947-1994”

Ima nešto trulo u državi Danskoj, šekspirovska je parafraza kojoj uporište nalazimo sve do današnjih dana. Pa i u sferi filmske djelatnosti.

Umjesto da se traže modeli očuvanja i zaštite bosanskohercegovačko filmskog fonda koji se prepoznaje u više od hiljadu naslova nastalih od 1947. do 1994. godine, nerijetko se ova suština zamagli pričama o smjenama i imenovanjima direktora, ili nezadovoljstvu uposlenika.

Loše finansijsko stanje u Filmskom centru Sarajevo utvrdilo je Federalno ministarstvo kulture i sporta, kojem je Vlada Federacije BiH stavila u nadležnost brigu o filmskom fondu, te njegovom očuvanju i korištenju. U realizaciji takve zadaće resorno ministarstvo insistira na zakonitosti, o čemu postoje i pisani tragovi.

Mahir Mešalić zatražio da se odgodi odluka o imenovanju sudije do mišljenja Venecijanske komisije

Mahir Mešalić zatražio da se odgodi odluka o imenovanju sudije do mišljenja Venecijanske komisije

Otvorena izložba “BiH kinematografija 1947-1994”

Otvorena izložba “BiH kinematografija 1947-1994”

Direktorica Filmskog centra Sarajevo Ines Tanović pojašnjava kako je neusvajanje Izvještaja o radu Centra razlog neostvarenih subvencija. Tvrdi da Statut nije nezakonit, što je pokazalo i pozitivno mišljenje inspekcije.

"Zapravo nikada nisu dostavili na Vladu moj izvještaj koji je tada trebao biti usvojen. Samim tim čim nije usvojen izvještaj mi nismo mogli da dobijemo subvenciju koja je nama osnovno gorivo za rad jer je to, zapravo, isključivo za plate i za održavanje Filmskog centra Sarajevo", navodi Tanović.

Osnovna djelatnost Filmskog centra je zaštita i čuvanje filmova. Postoji li dovoljan broj kadrova za takve zadaće, kada je sporna i sadašnja sistematizacija, te sudski procesi koje su pokrenuli uposlenici?

Mija Šego, uposlenica Filmskog centra Sarajevo

"Što bi mi uposlenici htjeli jeste da demantujemo navode aktuelne uprave gdje se stare uposlenike naziva nestručnima jer dok smo mi tako nestručni obavljali naše poslove, uspjeli smo prije nekoliko godina stanje u kojem se našao Filmski centar vratiti iz pepela, a evo sada imamo neke stručnije ljude koji su došli na ta mjesta i koji obavljaju te poslove pa se mi ponovo nalazimo u situaciji financijske krize i dubioze gdje smo bez plata i sa tužbama."

Uposlenici se slažu s direktoricom da je rad otežan, filmovi su u lošem stanju, prodajom se djelomično nadoknađuje subvencija, a prava filmova više nije moguće prodavati zbog lošeg stanja i nemogućnosti kvalitetne digitalizacije filmova, piše BHRT.

Kako Ministarstvo nije procesuiralo Izvještaj o radu i plan poslovanja prema Vladi Federacije BiH, kako podnesene krivične prijave uposlenika još nisu procesuirane, tako će i Gordijev čvor problema i sudbina Filmskog centra Sarajevo ostati na čekanju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije