Imamović dokazuje da i fotografije sa smartphonea mogu biti umjetnički vrijedne

Fena
Imamović dokazuje da i fotografije sa smartphonea mogu biti umjetnički vrijedne
Da slike s pametnih telefona mogu imati i umjetničku vrijednost, pokazalo je takmičenje Shot on iPhone na kojem je prošle godine među deset najboljih fotografija proglašena i ona mladog fotografa iz Tuzle Eldina Imamovića.

U razgovoru za Fenu kaže da mu je to prvo zvanično priznanje nakon što je prije četiri godine napravio nalog na Instagramu i počeo fotografisati "za svoju dušu".

“Nagrađenu sliku napravio sam u blizini Banovića. Nekoliko puta sam prolazio i zapazio da ima stari 'Fićo' i čekao sam prave 'uslove' da ga uslikam. U tom momentu je išla kampanja Shot on iPhone i nisam se mogao odlučiti koju fotografiju da pošaljem, ali nakon što sam fotografisao 'Fiću' odluka je bila definitivna”, sjeća se Imamović.

Njegove fotografije, kako su mu rekli iskusni fotografi, potvrda su da za dobru sliku nije potrebna profesionalna kamera, već „oko“ fotografa.

“Svaka pohvala bila je motiv za nove fotografije, pa sam o njihovoj izradi počeo sve više čitati i učiti. Kada uporedim svoje fotografije od prije dvije ili tri godine i današnje zadovoljan sam vidljivim napretkom”, istakao je Imamović.

S vremenom se tematika njegovih fotografija, koje jedino snima iPhoneom, promijenila i postala ozbiljnija, ali su mu i dalje u srcu najdraži snimci koje je napravio na ulicama rodnog grada Tuzle. Odlučio je ovjekovječiti prirodne ljepote grada, ali i bogatstvo kulturne baštine drugih bh. gradova.

Uz neizmjernu ljubav koju osjećam prema svojoj domovini i gradu smatram da je za dobru fotografiju potrebno imati i sreće. Tako sam napravio određeni broj slika, jer sam se nalazio u pravo vrijeme na pravom mjestu”, kaže Imamović.

Koristeći tehnike iPhonea u budućem radu pred sebe će postaviti izazove kako bi jednog dana svojim sljedbenicima na Instagram i Facebook profilu mogao upriličiti izložbu vrijednu pažnje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije