I vozila ubijaju, zar ne: Otvorena izložba fotografija Milomira Kovačevića Strašnog

Fena
I vozila ubijaju, zar ne: Otvorena izložba fotografija Milomira Kovačevića Strašnog

U sarajevskoj Galeriji "Zvono" otvorena je izložba fotografija "I vozila ubijaju, zar ne? – gradski pejsaži ljeta gospodnjeg 1992. Sarajevo" autora Milomira Kovačevića Strašnog.

Ovom postavkom Strašni daje doprinos sjećanju na automobile koji su "stradali" u ratu. Automobili su bili vrijedni tokom rata za prevoz do posla, ranjenika do bolnice i mnoge druge situacije.

"Neka naša svakodnevnica je bila da vidimo na ulici spaljena, razvaljena, uništena auta. A imati auto u ratu je bilo nešto bitno. Za mnoge potreba",  rekao je Strašni, prisjećajući se da je u ratu bilo najviše Golfova.

"Ako nije bio Golf nije se pikao da je ozbiljan",  ustvrdio je Strašni dodavši da je prvi put ove fotografije objedinio.

Uz fotografije automobila Strašni je izložio i seriju fotografija koja je nastala "slučajno" i to zbog jednog automobila.

Milomir Kovačević Strašni kaže da se u ljeto 1992. u podnevnim satima zatekao preko puta Čeke u Šipadu. Sjeća se da se, nakon što je čuo prasak, sakrio pored jednog auta. Sutradan je našao film u aparatu, nije se sjećao ni kad ga je stavio ni šta je snimio.

Kada je razvio film, prisjeća se on, imao je šta vidjeti - potresne fotografije, cijeli film koji je nesvjesno snimio. A taj automobil mu je spasio život...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije