1992-1995 / Historijski najavljuje: Otvaranje izložbe 'Wake up, Europe'

14. 10. 2021. u 17:19:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

U Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine, u srijedu 20.10.2021. godine sa početkom u 18 sati, svečano  će biti otvorena izložba pod nazivom 'Wake up Europe! - Mobilizacija podrške i solidarnosti za Bosnu i Hercegovinu i njene građane tokom rata 1992.-1995.”

Dok je za većinu ljudi u Evropi rat u Bosni i Hercegovini bio samo TV događaj, istovremeno, hiljade pojedinaca odlučili su da ne žele ostati samo posmatrači. Mnogi su bili odlučni u namjeri da djeluju. Cilj izložbe je pružiti historijski pregled ovih mobilizacija u Evropi, koje su manje poznat aspekt rata u Bosni i Hercegovini.

Podrška i mobilizacija solidarnosti imala je različite oblike i nije bila ograničena samo na profesionalne organizacije za pomoć. Uključivala je obične građane, neformalne grupe, nevladine organizacije, gradove i umjetnike. Realizirala se kroz pomoć bosanskim izbjeglicama koje su stigle u druge evropske zemlje, prikupljanje i transport hrane, lijekova i opreme u Sarajevo i ostale dijelove BiH, i/ili organiziranje demonstracija, sastanaka, informativnih kampanja u cilju mobiliziranja sugrađana i vršenja pritiska na vlastite vlade da promijene politiku prema BiH. Ove inicijative bile su heterogena mobilizacija, kombinacija humanitarnog i građanskog angažmana, često u bliskoj interakciji s onima u Sarajevu i BiH, koji su bili uključeni u građansku, kulturnu i intelektualnu odbranu bosanskog načina života.

U izložbi su predstavljeni različiti oblici inicijativa, koji su ilustrirani kroz konkretne primjere. Osim toga, izložba želi potaknuti razmišljanje o ključnom pitanju sadašnjosti: Šta podrazumijevamo pod solidarnošću? Činimo li dovoljno da pokažemo solidarnost s drugima?

Izložbu će otvoriti Nj.E. Margret Uebber, ambasadorica Savezne Republike Njemačke u Bosni i Hercegovini i Nj.E. Christine Toudic, ambasadorica Francuske u Bosni i Hercegovini.

Izložba je projekat Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine u saradnji sa Memory Lab-om, koju su podržali Goethe institut Bosna i Hercegovina i Francuski institut Bosna i Hercegovina, a realizuje se u sklopu Francusko-njemačkog kulturnog fonda, saopćeno je iz Historijskog muzeja.

 Wake up, Europe! - undefined

Plakat:  Wake up, Europe!


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA