Ples derviša Mensura Porovića simbolizira drugo lice svijeta

Radiosarajevo.ba
Ples derviša Mensura Porovića simbolizira drugo lice svijeta
Sedamnaesta samostalna izložba Mensura Porovića otvorena je sinoć u Historijskom muzeju BiH u Sarajevu.

Riječ je o postavci nazvanoj Ples derviša sačinjenoj od 60 radova koji su nastajali u posljednje vrijeme, a koja je postavljena u okviru Festivala Sarajevska zima.

"Rođen sam na današnji dan na selu, roditelji su me donijeli na svijet, jer je snijeg kažu bio i do metar. Iz tog razloga volim zimu, a i Sarajevsku zimu. To je moje prvo lice gdje sam ja djetinjstvo proveo u Prijepolju i gdje sam mogao doživjeti predivne pejzaže, rijeke i potoke... To se u meni upijalo, da bi s godinama sazrijevalo i da tu priču počinjem izbacivati na platnu. A drugo lice je Sarajevo koje mi je dalo i srednju školu i fakultet i posao i život i sve ostalo...", poručio je Porović, čija izložba je bila izuzetno posjećena.

Postavka Ples derviša bit će otvorena do kraja februara, a s obzirom da je Sarajevska zima ove godine organizirana pod motom Drugo lice svijeta i radovi ovog umjetnika simboliziraju upravo drugo lice svijeta.

Inače, akademski slikar je ujedno i autor crteža koji krasi ovogodišnji plakat Festivala.

"Neće lako ovaj materijal propasti, ne može se lako uništiti. Mensur je autentičan umjetnik. Kada je neko stvaralac onda ga vodi ona kreativna ruka, kreacija. A to je obično pripisano božanstvima, no umjetnika vodi ono što pripada kosmosu. E njegovo djelo pripada kosmosu, njegovo djelo je najuniverzalniji jezik koji može da bude", kazao je Ibrahim Spahić, direktor Sarajevske zime.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije