"Helverova noć" slavi 20 godina: 'Jedna predstava ne može promijeniti svijet, ali može pojedinca'

0
Radiosarajevo.ba
"Helverova noć" slavi 20 godina: 'Jedna predstava ne može promijeniti svijet, ali može pojedinca'
Foto: Kamerni teatar 55 / Helverova noć

Kamerni teatar 55 obilježit će 25. februara 20 godina od premijere predstave Helverova noć reditelja Dine Mustafića njenom ponovnom izvedbom na sceni te teatarske kuće. 

Iz tog teatra navode da je riječ o njihovoj najnagrađivanijoj predstavi. Pored toga što je predstava koja je obišla svijet, drama najpopularnijeg poljskog savremenog dramatičara, reditelja i profesora Ingmara Vilkvista (alijas Jaroslava Svijeršća) napisana 1999. godine, komad je koji se bavi začudnim odnosom majke i posinka (momka sa posebnim potrebama), na isprepletanoj relaciji majka - dijete, štićenik - tutor, brat - sestra, muškarac - žena, dželat- žrtva.

Ako se jedna predstava s tla bivše Jugoslavije može nazvati teatarskim fenomenom u 21. vijeku, onda je to Helverova noć, navode u Kamernom. Život je "udahnula" u Sarajevu, u Kamernom teatru 55 prije dvadeset godina, a od tada je živjela na scenama Balkana, Azije, Afrike, Amerike... I gdje god je izvođena, dočekana je s hvalospjevima, ali i nagradama.

Sjećanje na Sarajlije ubijene 1993. u Jukićevoj: 'Mjesto na kojem su prekinuti dječački snovi...'

Sjećanje na Sarajlije ubijene 1993. u Jukićevoj: 'Mjesto na kojem su prekinuti dječački snovi...'

"Jedna predstava ne može promijeniti svijet. Međutim, može sigurno promijeniti pojedinca koji je gleda. Makar to bio jedan gledalac, koji će ostati zapitan poslije odgledane predstave, i koji će imati unutrašnje snage za preispitivanje unutarnjih stavova.

Možda će predstava naprosto probuditi nekog da izađe i glasno protestuje, da se pobuni u javnom prostoru, prepozna i identifikuje one koji donose zlo i suprostavi im se. U svakom smislu uvijek je dobro govoriti, ukazivati prstom i hrabro se suprostavljati nego pokunjeno ćutati i čekati da dođe red na vas. Jer, onda je prekasno", kazao je Dino Mustafić.

U predstavi igraju: Ermin Bravo i Mirjana Karanović

"Ovim putem pozivamo našu vjernu publiku da s nama zajedno proslavi dvadeset godina igranja predstave Helverova noć", poručili su iz Kamernog teatra 55.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije