Hana Sokolović: Snimanje dokumentarca mobitelom otvara novu dimenziju

1
F.V.
Hana Sokolović: Snimanje dokumentarca mobitelom otvara novu dimenziju
Privatni album / Hana Sokolović

Film "On je moj drug", Hane Sokolović premijerno je danas prikazan na AJB DOC Filmskom Festivalu u sklopu Smart Doc selekcije.

Film Hane Sokolović je jedan od dokumentarnih filmova snimljenih mobilnim telefonom koji su danas predstavljeni publici na festivalu dokumentarnog filma kojeg četvrtu godinu u Sarajevu organizira Al Jazeere Balkans.

Ostvarenja mladih kreativaca kojima nova sekcija festivala pod nazivom AJB DOC pruža priliku predstavljeni su u kinu Cineplexx.

Naša tema | Provjerili smo kakve su cijene stanova u Sarajevu: Odgovor bi vas mogao iznenaditi

Naša tema | Provjerili smo kakve su cijene stanova u Sarajevu: Odgovor bi vas mogao iznenaditi

"Iskustvo rada snimanja dokumentarca mobitelom pruža jednu novu dimenziju razumijevanja pristupačnosti, bliskosti i jednostavnosti u pričanju priča kroz dokumentarnu formu", izjavila je za Radiosarajevo.ba Sokolović.

Ona je posebno istakla pristup Al Jazeere u okviru AJBDOC-a.

"Princip koji je Al Jazeera kreirala u okviru AJB DOC festivala, a koji podrazumijeva prolazak kroz trening snimanja mobitelom, selekciju nekoliko ideja polaznika i polaznica za realizaciju, a onda i pružanje podrške i povjerenja mladin autorima i autorica je dobra i značajna prilika u zemlji i industriji bez prilika i perspektive za našu generaciju", zaključila je Sokolović u izjavi za naš portal.

Organizatori festivala ističu da je trening koji je održan u sklopu Trećeg AJB DOC-a pod vodstvom Adnena Chaouachija, tuniskog novinara i TV-producenta te dugogodišnjeg saradnika Al Jazeera Media Institutea, ranije pokazao da se odlični filmovi, kvalitete koja se može emitirati na televiziji, također mogu snimiti mobilnim telefonima.

Festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC) u saradnji s Al Jazeera Media Instituteom iz Dohe i ove godine organizira trodnevni trening “Produkcija dokumentarnih filmova pametnim telefonom” koji void Pulitzerom nagrađeni bh. Fotoreporter Damir Šagolj.

Podsjećamo, 4. AJB DOC Film Festival u Sarajevu otvoren je u petak navečer projekcijom filma “Faith i Branko” u Multimedijalnom centru Kovači.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije