AJB DOC: Festivalska selekcija SmartDoc prilika je za mlade kreativce

0
Radiosarajevo.ba
AJB DOC: Festivalska selekcija SmartDoc prilika je za mlade kreativce
Foto: AJB Doc / Festival AJB DOC: Hana Sokolović

Dokumentarni filmovi snimljeni mobilnim telefonom predstavljeni su u subotu na AJB DOC festivalu dokumentarnog filma kojeg četvrtu godinu u Sarajevu organizira Al Jazeere Balkans. 

Ostvarenja mladih kreativaca kojima nova sekcija festivala pod nazivom AJB DOC pruža priliku predstavljeni su u kinu Cineplexx.

Organizatori festivala ističu da je trening koji je održan u sklopu Trećeg AJB DOC-a pod vodstvom Adnena Chaouachija, tuniskog novinara i TV-producenta te dugogodišnjeg saradnika Al Jazeera Media Institutea, ranije pokazao da se odlični filmovi, kvalitete koja se može emitirati na televiziji, također mogu snimiti mobilnim telefonima.

Bursać: Quo vadis zabludjela Srbijo, šta ćemo sa Dinkom?

Bursać: Quo vadis zabludjela Srbijo, šta ćemo sa Dinkom?

"Nakon treninga, koji je zbog ograničenja uvedenih zbog pandemije COVID-19 održan putem Zooma, polaznici su imali rok mjesec dana za razradu vlastite ideje i primjenu naučenog, odnosno snimanje dokumentarnog filma mobilnim telefonom", ističu iz AJB DOC-a.

Festival AJB DOC: Jasenko Pašić - undefined

Foto: AJB Doc: Festival AJB DOC: Jasenko Pašić

U mnoštvu zanimljivih i dobrih priča istakao se projekt Jasenka Pašića, koji je, pored novčane nagrade, dobio mentorsku podršku u procesu snimanja te mogućnost prikazivanja na ovogodišnjem 4. AJB DOC Film Festivalu.

Osim pobjedničkog projekta, iz organizacije AJB DOC Film Festivala odlučili su podržati i ideje drugih učesnika koje su se istakle svojom kvalitetom i koje su prihvaćena za realizaciju te uvrštene u novu festivalsku selekciju SmartDoc,  pa su nastali filmovi:

Od Dermantsija do Pariza - Paraskevi Karageorgu, On je moj drug - Hane Sokolović i Biram život autorice Zejneb Musić.

“Sa ovakvom formom eksperimentišem posljednje dvije godine i drago mi je da je AJB DOC pružio priliku ovakvoj formi filma, koju, nažalost, neki smatraju amaterskom.

Ono što je važno jeste priča i način na koji je ona ispričana, a ne oprema kojom se snima.

Snimanje mobitelom ima mnogo prednosti, naprimjer mobilnim telefonom možete snimiti scene u okruženju koje je opasno i gdje vas sigurno ne bi pustili da snimate sa kamerom ili gdje bi snimanjem kamerom mogli dovesti u opasnost sebe i druge.”, navela je Paraskevi Karageorgu.

Festival AJB DOC: Paraskevi Karageorgu - undefined

Foto: AJB Doc: Festival AJB DOC: Paraskevi Karageorgu

Hana Sokolović priča kako je Trening produkcije dokumentaraca mobilnim uređajem bio potpuno osvježenje u moru treninga, edukacija i radionica i mjesto na kojem je stekla vrlo konkretna znanja u jako kratkom vremenu.

“Trening je bio zaista inspirativan i praktičan”, kaže Sokolović i dodaje kako je “prilika je često jedino što dijeli ljude od definitivnih životnih opredjeljenja”, ističe Sokolović.

Autori čiji su kratki dokumentarni filmovi predstavljeni u subotu u SmartDoc selekciji 4. AJB DOC-a saglasni su u važnosti ovakvog vida mentorstva i podrške.

Festival AJB DOC: Hana Sokolović - undefined

Foto: AJB Doc: Festival AJB DOC: Hana Sokolović

Ideja za film Do slobode postojala je od ranije, kaže Jasenko Pašić, priznajući kako mu je trebalo malo vremena da povjeruje da ću krenuti u avanturu pravljenja filma.

“Mislim da su ovakvi vidovi podrške presudni. Živimo u državi u kojoj je jako teško napraviti film. Umjetnost je, generalno, zapostavljena i na umjetnicima je da, kako znaju i umiju, stvaraju djela. A to je jako teško jer znamo da sve košta. Iskreno, ne znam kako bih napravio Do slobode da nije bilo novčane nagrade. To mi je, u suštini, bio budžet za film, a mobitel koji sam dobio je bio glavna kamera, tako da je nagrada bila presudna u nastajanju filma”, kaže Pašić, čiji će film biti prikazan u ponedjeljak, 13. septembra, u sarajevskom Multimedijalnom centru Kovači i online.

“Ovakvi vidovi podrške su zaista važni za sve, a posebno za mlade koji pokušavaju pronaći svoj početak u svijetu filma. Al Jazeera Balkans kroz ovaj festival i sve njegove dijelove daje tu priliku svima, a posebno mladim ljudima. Prilika koju sam dobila daje mi vjetar u leđa da se nastavim dalje baviti snimanjem filmova”, dodaje Zejneb Musić.

Festival AJB DOC: Zejneb Musić - undefined

Foto: AJB Doc: Festival AJB DOC: Zejneb Musić

Sličnog mišljenja je i Hana Sokolović koja ističe da je “beskrajno važno da, kada u vremenu društvenog i političkog beznađa, mladi ljudi izaberu da ostanu u ovoj zemlji, postoje medijske, kulturne i druge institucije koje pruže edukaciju, podršku i prostor za afirmaciju onoga što mladi žele ispričati. AJB DOC je upravo kroz takav put proveo jednu ekipu mladih iz regiona”.

Festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC) u saradnji s Al Jazeera Media Instituteom iz Dohe i ove godine organizira trodnevni trening “Produkcija dokumentarnih filmova pametnim telefonom” koji void Pulitzerom nagrađeni bh. Fotoreporter Damir Šagolj.

Podsjećamo, 4. AJB DOC Film Festival u Sarajevu otvoren je u petak navečer projekcijom filma “Faith i Branko” u Multimedijalnom centru Kovači.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije