Orkestar Stolac nastupio na Starom mostu i u svom gradu

Radiosarajevo.ba
Orkestar Stolac nastupio na Starom mostu i u svom gradu
Foto: Gradski orkestar Stolac / Festival Femus

Za mlade ljude iz Stoca, prvi septembarski vikend protekao je uz muziku, zahvaljujući festivalu Femus koji se već šesti put održava u njihovom gradu. 

Gradski orkestar Stolac, jedna od najljepših priča ovog grada, i ove godine je s mnogo talenta, umijeća, volje i dobre energije, nastupio u ulozi organizatora i domaćina. Na festivalu učestvuju gosti iz cijele Bosne i Hercegovine i susjednih gradova regije. 

"Cilj festivala Femus je afirmacija muzičkih vrijednosti i djelovanja gradskih, najčešće amaterskih orkestara u BiH. Takođe, kroz festival želimo doprinijeti razvoju partnerstava i saradnje u skladu sa strategijom kulturne politike u BIH, uvažavajući međunarodnu saradnju prvenstveno sa Crnom Gorom i Hrvatskom, pri čemu su i ostali pozvani da uzmu učešće u aktivnostim,a. Bitno je istaknuti da se sve aktovnosti u vezi s festivalom Femus, ali i sam rad orkestra, obavljaju na dobrovoljnoj bazi, bez novčanih naknada za učesnike i publiku", izjavila je za Radiosarajevo.ba Nefiza Dizdar, članica Izvršnog odbora festivala.

Ove subote, Gradski orkestar Stolac održao je čak dva nastupa. Tačno u podne nastupili su na Starom mostu u Mostaru, na oduševljenje građana i turista. U večernjim satima nastupili su u svom gradu, na Staroj tepi - bašti restorana Han, te već tradicionalno svojim sugrađanima potvrdili svoj kvalitet. Pod umjetničkim vodstvom Zvonka Kneževića, orkestar je nastupio s šarolikim repertoarom koji uključuje evergreene  i domaće hitove. 

"Reakcije su bile zaista snažne - koncerti u Mostaru i Stocu izazvali su suze kod posjetitelja starije dobi, radost i ushićenje kod djece kao i pitanja mladih kako nam se mogu pridružiti u narednim aktivnostima. To sve govori o postignućima našeg rada.

Učesnici festivala su visoko motivisani za nastavak saradnje. Presretni smo  i veoma zahvalni što je Ambasada SAD u Sarajevu u kontinuitetu prepoznala vrijednosti i značaj rada Gradskog orkestra Stolac, ne samo na lokalnoj razini već na nivou BiH, te se nadamo i nastavku suradnje. Realizacija ovih aktivnosti je veoma zahtjevan posao, kako tehnički-organizacijski tako i finansijski, pa imamo potrebu da se zahvalimo i Misiji OSCE u BiH, Federalnom ministarstvu kulture i sporta, Vladi HNK, općini Stolaca a prvenstveno sve većem broju učesnika koji volonterski afirmišu kulturu u uslovima religijskog, etničkog i kulturnog pluralizma", naglasili su organizatori festivala Femus. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije