Gradski orkestar Stolac: Mladi muzikom ruše sve barijere

O. Kavazović
Gradski orkestar Stolac: Mladi muzikom ruše sve barijere
Foto: Samir Leskovac / Radiosarajevo.ba / Alen Turković

Mnogi koji su ih bar jednom čuli kako sviraju, tvrde kako je Gradski orkestar Stolac najljepša priča ovog hercegovačkog grada. 

Orkestar je osnovan još davne 1931. godine, zahvaljujući grupi muzičkih entuzijasta iz Stoca. Udruženje je nastavlo s radom i nakon Drugog Svjetskog rata. Učestvujući na raznim manifestacijama i putujući širom bivše Jugoslavije, širili su priču o jednom malom gradiću u Hercegovini i njegovoj muzičkoj duši.

Vihor rata devedesetih doprinio je raspadu i uništenju udruženja: prostorije su zapaljene, a instrumenti prodani u staro željezo.  Srećom to nije bio kraj. 

Grupa entuzijasta, predvođena povratnikom u ovaj grad Alenom Turkovićem, 2006. godine ponovo je pokrenula Gradski orkestar Stolac, koji danas okuplja mlade ovog grada pod zajedničkom idejom - ljubavlju prema muzici.

Mi smo ti koji okupljamo, i mi smo ti koji ove mlade ujedinjuju. Ovakvo nešto nema u Stocu“, kaže nam Alen.

Alen Turković i Nejra Bešo - undefined

Foto: Samir Leskovac / Radiosarajevo.ba: Alen Turković i Nejra Bešo

Na dan kada je naša ekipa zakazala snimanje, u Šarića-kući, divnom stolačkom zdanju koje se nalazi u staroj čaršiji, zatekli smo dvije članice orkestra, Nejru Bešo i Lejlu Haračić. Obje sviraju saksofon.

Da je ovaj orkestar stvarno ono što zbližava mlade u Stocu, potvrdila nam je i Nejra, koja nam je kazala da je u ovom orkestru najvažnije jedinstvo.

Muzika koja zbližava

„Ovdje nije bitno ko je ko, našu nacionalnost mi ostavljamo pred vratima i ovdje smo svi jedno. Ovaj orkestar je stvarno nešto što ruši barijere među maldima i zbližava nas“, kazala je za Radiosarajevo.ba  Nejra Bešo.

Posebne čari, kako kažu naše sagovornice su probe, na kojima se svi okupe dva puta sedmično, kada se iz prostorija u kojima se održava proba čuje zvuk instrumenata i kada svi, bez obzira ko su, zvuče kao jedan.

Muzika im je pomogla da steknu nova poznanstva, proputuju kroz domovinu, ali i odu preko njenih granica.

„Stekla sam nove prijatelje, ne samo iz Bosne i Hercegovine, nego i iz regiona. Na tim putovanjima upoznavamo nove sredine, nove ljude i zbližavamo se s njima, ali i međusobno. Ovaj orkestar nam je pomagao da ostvarimo i prijateljstva sa našim vršnjacima, i ta prijateljstva iz orkestra prenesu se i na aktivnosti van njega“, kazala nam je Lejla Haračić.

Pred mladim muzičarkama je velik i trnovit put, ali one vrijedno rade svaki dan kako bi bile spremne za sve nastupe koji su pred njima.

„Bitno je se zalagati, i onda je svaki put ka uspjehu zagarantovan“, kaže nam Lejla.

Nejra Bešo i Lejla Haračić - undefined

Foto: Samir Leskovac / Radiosarajevo.ba: Nejra Bešo i Lejla Haračić

Možda i najbolji opis onoga što orkestar predstavlja za omladinu u Stocu, dala nam je Nejra Bešo.

Mi svi kada stanemo u taj orkestar, mi smo jedno, i mi smo tu jedno za drugo. Nekome je možda loš dan, pa ne odsvira najbolje, ali su drugi tu da ga podrže, i to je naše jedinstvo koje smo izgradili“, kazala nam je Lejla.

Problemi i izazovi

Gradski orkestar Stolac javnosti je postao poznat kada je 2013. godine na Bilinom Polju na ključnoj utakmici za Zmajeve protiv Grčke svirao himne prije početka utakmice, što je kako kažu naši domaćini, presedan.

„Nikada se nije desilo da pod okriljem FIFA-e ili UEFA-e na utakmicama himne svira amaterski orkestar, po tom smo mi jedinstveni“, kazao je Alen Turković.

No, da ova predivna priča iz Stoca ima svoju tamnu stranu, pobrinula se politika, kažu nam naši sagovornici.

Jedina pomoć koja dolazi za ovaj orkestar je iz Američke ambasade i projekata koje ona, preko svojih fondova, finansira u Bosni i Hercegovini.

„Oni nam pružaju jedinu pomoć, općinske i kantonalne vlasti možemo ocijeniti slobodno sa minusom, a o entitetskoj vlasti da ne govorimo“, kazao nam je Tahir Jašarbegović.

Tahir Jašarbegović - undefined

Foto: Samir Leskovac / Radiosarajevo.ba: Tahir Jašarbegović

Orkestar preživljava od tih donacija, uspijeva da plati osnovne troškove, struju, vodu te glavnu okosnicu orkestra, dirigenta, Zvonka Kneževića, koji dvaput sedmično iz Metkovića dolazi kako bi mladi ljudi vježbali, i bez njega, kako kažu, ništa ne bi bilo moguće.

Kažu da je upravo njihovo rušenje barijera, trn u oku nekim tamnim silama politike koji ne žele da se mladi zbližavaju u ovom gradu.

Ali, na sreću, zahvaljujući dobronamjernim donacijama iz ambasade SAD-a, oni uspijevaju da se održe i ruše barijere i dalje.

Organizatori festivala FEMUS


Proteklog vikenda Gradski orkestar Stolac bio je domaćin festivala radosti i prijateljstva "Femus", a gosti festivala bili su orkestri iz Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.   Pored defilea i koncerata održane su tri tematske radionice koje su namijenjene mladim muzičarima koji su sudjelovali na festivalu.

Tradicionalno okupljanje prilika je da se obnove prijateljstva, ali i radost za publiku - stanovnike Stoca koji znaju da aktivnosti Gradskog orkestra  donose ljepotu i pozitivnu priču. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije