Glas BiH: Izložba Briana Enoa, velikog bh. prijatelja u Sarajevu

AA
Glas BiH: Izložba Briana Enoa, velikog bh. prijatelja u Sarajevu
Multimedijalna instalacija "77 Million Paintings", britanskog umjetnika, muzičara, producenta i velikog prijatelja Bosne i Hercegovine – Briana Enoa bit će otvorena 13. juna u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine.

Riječ je o jednom od najvećih događaja koji će realizovati Historijski muzej. Multimedijalna instalacija, kako se navodi i u nazivu, bit će otvorena 77 dana, odnosno do 29. augusta. Brian Eno je u BiH poznat još od '90-ih godina.

Producent je jedne od najslavnijih pjesama o ratnom Sarajevu - Miss Sarajevo, a sudjelovao je i u formiranju Pavarotti centra u Mostaru.

Svjetski poznati umjetnik u Sarajevu se, prvi put u regiji, predstavlja "vizuelnom muzikom" koja je bazirana na njegovim stalnim istraživanjima svjetla kao umjetničkog medija.

Predstavljanje putem instalacija

Elma Hašimbegović, direktorica Historijskog muzeja, izjavila je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) da će taj muzej imati čast da 13. juna ugosti jednu od najvećih svjetskih zvijezda, umjetnika i muzičara današnjice Briana Enoa. 

"Dolazi lično u Sarajevo. Imamo čast da ugostimo njega, 13. naveče otvaramo izložbu, a 14. Brian Eno za goste, studente, sve one koji su se prijavili će održati predavanje u okviru svoje posjete Sarajevu", kazala je Hašimbegović. 

Izrazila je radost da je došlo do realizacije ove izložbe jer Historijski muzej do sada nije bio u mogućnosti da se bavi i da ugosti ovako vrhunske događaje ili izložbe.

Uz pomoć British Councila, koji je organizator izložbe i predavanja u saradnji sa Historijskim muzejom, uspjeli su da realizuju ovaj vrhunski događaj

"Njegova multimedijalna instalacija bit će postavljena uglavnom u glavnoj galeriji Historijskog muzeja BiH i vjerujem da svi koji dođu u toku ljeta, koliko će izložba trajati 77 dana, po nazivu izložbe '77 miliona slika'. Dakle, 77 dana posjetioci će moći uživati u umjetnosti Briana Enoa", pojasnila je Hašimbegović.

Govoreći detaljnije o izložbi naglasila je da je riječ o multimedijalnoj odnosno audio-vizuelnoj instalaciji. 

"Brian Eno je veliko svjetsko ime. Radio je sa velikim svjetskim zvijezdama, uticao na muzičke pravce nekoliko zadnjih dekada britanske i svjetske scene. Sada se bavi umjetnošću, odnosno spaja medij umjetnosti sa nekim drugim medijima i predstavlja se instalacijom. Ne izlažemo 77 miliona slika ali 77 miliona slika će bit prikazano kroz instalaciju, neke nove softvere", izjavila je Hašimbegović.

Brian Eno je kroz svoj rad popularizirao ambijentalnu muziku koju koristi i u instalaciji "77 Million Paintings". Vizuelni dio izložbe čine videoprikazi radova koje je rukom oslikao na staklenim pločama. 

Vezan za Sarajevo

Eno ranije nije izlagao u regiji, Sarajevo je prva destinacija.

"Zaista nam je čast i zadovoljstvo da će izložba jedino premijerno prikazivanje imati u Sarajevu, pričamo o regionalnom centru i turizma i kulture", poručila je Hašimbegović.

Nije tajna da je Brian Eno veliki prijatelj Sarajeva i BiH.

"Brian Eno je vezan za Sarajevo jer je 1995. godine napisao pjesmu 'Miss Sarajevo', inspirisan i motivisan situacijom koja se dešavala u opkoljenom gradu. Inspirisan konkretnom događajem iz 1993., a to je takmičenje za miss opkoljenog grada. To je bio jedan u nizu događaja organizovanih u opkoljenom gradu upravo s ciljem pružanja duhovnog otpora jer su kultura i duhovni otpor bili nešto što je ljudima jako značilo u ratu", podsjetila je Hašimbegović.

Za pjesmu "Miss Sarajevo" Brian Eno je koristio inserte iz opkoljenog grada i na taj način širio sliku o gradu u cijelom svijetu. 

"Njegova priča se ne zaustavlja na ratnom periodu nego je i u postratnom periodu imao jaku i snažnu vezu sa BiH. Sa Pavarottijem dolazi u Mostar i otvaraju centar", navela je Hašimbegović.

Dodala je da je cijeli događaj veliko iskustvo za uposlenike Historijskog muzeja BiH jer prvi put rade neki događaj na ovako visokom nivou. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije