Sarajevo / Francuska ambasadorica posjetila Olimpijski muzej: "Izuzetno inspirirajuće..."

19. 10. 2021. u 12:44:00 Fena

Shares: 0

Francuska ambasadorica za sport Leurence Fischer i ambasadorica Francuske u Bosni i Hercegovini Christine Toudic danas su posjetile Olimpijski muzej u Sarajevu.

Nakon obilaska postavke muzeja, razgovarale su sa dugogodišnjm direktorim muzeja Edinom Numankadićem.

"Cilj posjete je da se sretnemo s Numankadićem, koji je zaista jedna velika inspiracija, zbog njegove vizije koju je imao u trenutku održavanja Zimskih olimpijskih igara, u organizaciji, stvaranju i otvaranju muzeja. Ono što je izvanredno je da istaknemo kulturu koja je bila prisutna na ZOI u Sarajevu 1984. godine, kroz međunarodno priznate umjetnike, koji su dali svoju viziju, svoje stvaralaštvo, tokom igara u koje su bili ukljućeni", kazala je Fischer.

Amabasadorica Toudic je najavila da će večeras na prigodnoj svečanosti Edinu Numankadiću biti uručeno francusko odlikovanje Viteza umjetnosti i književnosti u znak zahvalnosti za njegov doprinos u otvaranju obnovljenog Olimpijskog muzeja.

Tokom dvodnevnog boravka u BiH ambasadorica Fischer će razgovarati sa sportskim radnicima o razvoju sportske saradnje između Francuske i Bosne i Hercegovine, kao i budućoj promociji Olimpijskih igara u Parizu 2024. godine.

"U Sarajevo sam doputavala sa članom Organizacinog odbora Olimpijskih igara u Parizu 2024. Za nas je to kao zemlju domaćina izuzetno inspirirajuće da možemo da razgovaramo o ovom olimpijskom događaju", naglasila je Fischer.

Leurence Fischer je proslavljena francuska sportašica, koja je u dugogodišnjoj karijeri uspješne karatašice pet puta bila evropska i dva puta svjetska prvakinja.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)