Izložba Lade Pervan 'Fragmenti vremena': SImbioza likovnosti i arhitekture

V.A.Z.
Izložba Lade Pervan 'Fragmenti vremena': SImbioza likovnosti i arhitekture
Radiosarajevo.ba / Izložba Lade Pervan
U trenutku kad se Dan muzeja pretvorio u Noć muzeja, akademska slikarica Lada Pervan otvoila je svoju izložbu u Historijskom muzeju.

RIječ je o radovima na kojima preovladavaju sferični, elipsasti oblilci u kombiniranoj tehnici, a koji nose zajednički naziv 'Fragmenti vremena'.

S obzirom da umjetnica već dugi niz godina na Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu predaje predmet 'Slobodno crtanje' ne čudi da njen rad predstavlja simbiozu likovnosti i arhitekture

Iz najave izložbe: 

"Među fragmentima pojavnog svijeta koje umjetnica koristi da prizove prošlost dominiraju fragmenti arhitekture.

Zgrada Narodnog pozorišta, Šabanova kafana i mahala su ukradene od zaborava, rastapaju se i utapaju u pozadinu. Umjetnost Lade Pervan je simbioza likovnosti i arhitekture, pa je njena nova likovna priča predstavljena nimalo slučajno u zgradi Historijskog muzeja BiH (nekadašnjeg Muzeja revolucije BiH), zgradi koja važi kao jedan od arhitektonskih rariteta Sarajeva.

Ovaj Muzej, mjesto pamćenja na primarnoj značenjskoj razini, je postao paradigma vrlo intenzivnih društvenih promjena, očuvao je “duh revolucije” i oživio kao mjesto kulturološke pobune/otpora protiv opšte društvene letargije i zaborava.

Izložba Lade Pervan „Fragmenti vremena“ u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine, satkana od sjećanja materijaliziranih kistom i bojom, svjedoči o ljudskoj potrebi da produžimo život uspomenama.

Elipsa, dinamična kružnica sa dva centra, kosmička staza po kojoj hode planete, je ovaj put pomogla Pervanovoj da uokviri vlastite svjetove.

Međutim, ti svjetovi su danas promijenjeni… neki, nažalost, više ne egzistiraju u pojavnoj stvarnosti.

Topola i bor na platnu Lade Pervan su samo odsjaj onih stvarnih iz Skerlićeve ulice, ali su stvoreni za jedan značajniji život – onaj čudesni koji se dešava isključivo u našim elipsama. To što se rađa baš u ovom trenutku, daleko je od onog što je bilo... To je nešto posve novo" (Iz najave izložbe/Elma Hodžić).

 

.

Lada Pervan je rođena 1961. godine u Sarajevu gdje se i školovala, te diplomirala 1987. godine na ALU, Odsjek slikarstvo. Magistrirala je na istom odsjeku 1999.

Izlagala je na brojnim zajedničkim izložbama u zemlji i inostranstvu. Priredila je trinaest samostalnih izložbi, a nagrađena je Srebrnom značkom Univerziteta 1987., te Nagradom za slikarstvo na tradicionalnoj izložbi "Collegium artisticum" '99. Živi i radi u Sarajevu, gdje je zaposlena na Arhitektonskom fakultetu u zvanju docenta od 2005., na predmetu "Slobodno crtanje"

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije