Filmu "Muškarci ne plaču" nagrada Golden Scales za najbolji film

Fena
Filmu "Muškarci ne plaču" nagrada Golden Scales za najbolji film
Film "Muškarci ne plaču", rađen u produkciji Deblokade Sarajevo, dobitnik je nagrade "Golden Scales" za najbolje dugometražno ostvarenje na Međunarodnom filmskom festivalu "Crime and Punishment" Istanbul.

Na završnoj ceremoniji, koja je održana jučer u Istanbulu, nagradu je preuzeo reditelj i scenarist filma Alen Drljević.

Ovaj film, premijerno prikazan 1. jula 2017. na Međunarodnom filmskom festivalu Karlovy Vary pred 1.400 ljudi, do danas je osvojio čak osam festivalskih nagrada.

Dobitnik je Specijalne nagrade žirija i nagrade Europa Cinema Label (52. Međunarodni Filmski Festival Karlovy Vary), Nagrade mlade publike (23. Sarajevo Film Festival), Nagrade za najbolju mušku ulogu - glumački ansambl (31. Filmski Festival Montenegro - Herceg Novi), Nagrade za najbolju manjinsku koprodukciju (20. Festivalu Slovenskog Filma Portorož), Specijalno priznanje žirija Alenu Drljeviću za režiju (10. Leskovački Internacionalni Festival Filmske Režije - LIFFE), Nagrade za najbolju režiju (Međunarodni Filmski Festival KineNova Skoplje).

Muškarci ne plaču nastavlja sa promocijom bosanskohercegovačke kinematografije širom svijeta i tokom novembra će biti prikazan u okviru filmskih festivala u Bratislavi, Zagrebu, Ljubljani, Kairu te u okviru Goa film festivala u Indiji.

Ujedno, ovaj film je i bh. kandidat za nagradu Oskar Američke filmske akademije.

Radnja filma, koji ističe vrijednosti razumijevanja i opraštanja, dešava se u planinskom hotelu gdje su na mirovnoj radionici okupljeni ratni vojni veterani, bivši pripadnici vojski koje su međusobno ratovale devedesetih godina na području bivše Jugoslavije.

U obrazloženju žirija Karlovy Vary Film Festivala je navedeno da je film relevantan za budućnost Evrope kao zajednice i suptilan komentar na negativne aspekte muškosti.

Bosanskohercegovačka publika će moći pogledati film u kinima od 16. novembra, saopćeno je iz Producentske kuće Deblokada.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije