Film "Muškarci ne plaču" je bh. kandidat za Oscara

Radiosarajevo.ba
Film "Muškarci ne plaču" je bh. kandidat za Oscara
/ Scena iz filma "Muškarci ne plaču"
Film "Muškarci ne plaču" režisera Alena Drljevića je bosanskohercegovački kandidat za nagradu Oscar.

Udruženje filmskih radnika Bosne i Hercegovine, uz podršku Općine Stari Grad Sarajevo i Fondacije za kinematografiju organiziralo je izbor ovogodišnjeg bh. kandidata za nagradu Oscar Američke filmske akademije. Komisija je glasanjem odabrala kandidata a to je film Muškarci ne plaču Alena Drljevića.

Nagradu Oscar dodjeljuje američka Akademija filmskih umjetnosti i nauke AMPAS, a ceremonija dodjele jedan je od najgledanijih televizijskih programa tokom godine u SAD-u.

Film je svjetsku premijeru imao ove godine na Internacionalnom filmskom festival Karlovy Vary, gdje je osvojio Specijalnu nagradu žirija i Europa Cinemas Label. Film je uspješno prikazan na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu u sklopu Takmičarskog programa, a bit će distribuiran u kinima u Bosni i Hercegovini u septembru ove godine.

U ovom filmskom ostvarenju igraju: Boris Isaković, Leon Lučev, Emir Hadžihafizbegović, Sebastian Cavazza, Ermin Bravo, Boris Ler, Ivo Gregurević, Primož Petkovšek, Jasna Đuričić i Izudin Bajrović, autori scenarija su Alen Drljević i Zoran Solomun, a producenti filma su Damir Ibrahimović i Jasmila Žbanić. Montažu potpisuje Vladimir Gojun, a direktor fotografije je Erol Zubčević.

Članovi komisije, koju je ranije potvrdila Američka akademija, bili su Ines Tanović, Danis Tanović, Mustafa Mustafić, Nedžad Begović, Tina Šmalcelj, Redžinald Šimek, Ratko Orozović, Nermin Hamzagić i Predrag Solomun.

Udruženje filmskih radnika Bosne i Hercegovine već 15 godina kandidira film Američkoj akademiji u kategoriji za Najbolji strani igrani film. Podsjećamo da je na kandidaturu Udruženja filmskih radnika, 2001. godine nominiran film Ničija zemlja Danisa Tanovića, koji je u martu 2002. godine nagrađen prestižnom nagradom Oscar za najbolji strani film.

Podsjećamo da mogućnost prijave, prema pravilima Američke akademije, imali su producenti s bh. dugometražnim filmovima koji su distribuirani u periodu od 1. oktobra 2016. do 1. oktobra 2017. godine u kinima Bosne i Hercegovine najmanje sedam dana zaredom, koji imaju DCP ili 35-milimetarske kopije filmova i koji su uglavnom na jeziku zemlje ispred koje se kandidiraju. 

Više informacija o pravilima kandidiranja filmova za ovu nagradu možete naći na www.oscars.org

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije