Počele projekcije filma Jasmile Žbanić "Quo Vadis, Aida?" u kinu Meeting Point

0
Radiosarajevo.ba
Počele projekcije filma Jasmile Žbanić "Quo Vadis, Aida?" u kinu Meeting Point
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Film Jasmile Žbanić u Meeting pointu

Novi film bh. filmske autorice Jasmile Žbanić "Quo Vadis, Aida?", koji je bh. kandidat za nagradu "Oscar" Američke filmske akademije, od večeras se prikazuje u kinu Meeting Point.

Film će se prikazivati u četiri termina: u 11, 14, 17 i u 20 sati.

Riječ je o filmu koji tematizira događaje iz jula 1995. godine, odnosno genocid u Srebrenici.

Sve projekcije u kinu Meeting Point odvijaju se u skladu sa svim epidemiološkim mjerama i preporukama nadležnih službi, a broj mjesta na projekcijama je ograničen.

Kako je večeras bilo, možete pogledati u našoj fotogaleriji.

Kako je ranije saopćeno, ulaznice su u prodaji po cijeni od osam KM, s popustom za studente i penzionere 5 KM, svakim danom od 8 do 18 sati u caffeu Meeting Point, te od 18 sati na blagajni kina. Moguća je i online kupovina putem web-stranice kina.

Ranije danas je u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari je održana bosanskohercegovačka premijera fovog filma. Održane su dvije posebne projekcije filma. Jedna za mlade iz Srebrenice, Bosne i Hercegovine i regiona. Druga projekcija filma je upriličena za preživjele žrtve genocida, predstavnike udruženja, i zvaničnike.

Rediteljica Jasmila Žbnanić je tom prilikom kazala da je premijera u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari za nju najvažnija i najemotivnija.

Inače, film je svjetsku premijeru imao u takmičarskom programu Venecijanskog filmskog festivala. Nakon toga je prikazan i na Toronto Film Festivalu, na filmskim festivalima u Antaliji (Turska) i Hamburgu (Njemačka), a bit će prikazan i na El Gouna festivalu u Egiptu, u Busanu u Južnoj Koreji, na Viennalu u Austriji, u Wrocławu u Poljskoj te na festivalu u Rotterdamu u Holandiji.

Radnja filma "Quo Vadis, Aida?" događa se u Bosni u julu 1995. Aida je prevoditeljica za Ujedinjene nacije u malom gradu Srebrenici. Kada srpska vojska zauzme grad, njena porodica je među hiljadama građana koji zaštitu traže u bazi UN-a. Kao osoba upućena u pregovore, Aida ima pristup ključnim informacijama koje prevodi. Šta će biti sa njenom porodicom i drugima - spas ili smrt? Koji bi korak trebala poduzeti?

Glavne uloge u filmu su ostvarili Jasna Đuričić, Izudin Bajrović, Boris Ler, Dino Bajrović, Boris Isaković.

Producenti filma su Damir Ibrahimović i Jasmila Žbanić (Deblokada, BiH), a film je realizovan u koprodukciji sa Coop99 (Austrija), Digital Cube (Rumunija), N279 Productions (Holandija), Razor Film (Njemačka), Extreme Emotions (Poljska), Indie Prod (Francuska) i Torden Film (Norveška), u partnerstvu sa Radio-televizijom Bosne i Hercegovine, turskom TRT, njemačko-francuskom TV ARTE/ ZDF i austrijskom ORF.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije