Film Dara iz Jasenovca ispao iz utrke za Oskara

7
Radiosarajevo.ba
Film Dara iz Jasenovca ispao iz utrke za Oskara
PrtScr / Scena iz filma Dara iz Jasenovca

Nominaciju za Oskara u devet kategorija napravila je američka Akademija filmskih umjetnosti i nauka.

U užem izbor se trebao naći i film koji je izazvao brojne polemike i rasprave Dara iz Jasenovca, ali je ispao iz utrke za kategoriju „Najbolji film na stranom jeziku“.

Upravo za ovu kategoriju nominovana su 93 filma, među kojima je bila historijska drama o djevojčici Dari u zloglasnom ustaškom logoru Jasenovac. Autor ovog filma je Predrag Atonijević, scenaristkinja je Nataša Drakulić, a film priča priču o djevojčici Dari i "prati stradanje Srba, Jevreja i Roma u zloglasnom logoru Jasenovac.

Akademija filmskih umjetnosti i nauka suzila je izbor na 15 ostvarenja za potencijalnu nominaciju “Najbolji film na stranom jeziku” u kojem nije ovaj film, a u martu će i biti objavljena imena pet nominovanih filmova.

Ovaj film je uzrokovao niz kontroverzi.

Naime, desetkom su ocjenjivali priču o Dari iz Jasenovca, a jedinicom film Jasmile Žbanić Quo vadis, Aida?, koji priča priču o genocidu u Srebrenici. 

Vidjevši da je u pitanju manipulacija u kojoj bi Dara iz Jasenovca mogla preskočiti Iskupljenje u Shawshanku i Kuma, odnosno postati najbolje ocijenjeni film na IMDb-u ikad bez da ga je iko vidio, IMDb je reagirao i uklonio ocjenu, mogućnost glasanja, ali je ostavio komentare koji imaju malo veze s filmom, a puno s podgrijavanjem nove mržnje na Balkanu.

Dodajmo da je film Jasmile Žbanić ušao u uži krug za nominacije za Oskar.

Filmski kritičar uglednog Varietyja Jay Weissberg u recenziji je film Daru iz Jasenovca proglasio jeftinom nacionalističkom propagandom i zloupotrebom Holokausta koji se u filmskom svijetu i inače dobro "prodaje". O tome šta je napisao pročitajte OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije