Film bh. scenaristice Elme Tataragić nagrađen značajnim priznanjima

Radiosarajevo.ba
Film bh. scenaristice Elme Tataragić nagrađen značajnim priznanjima
Foto: EPA-EFE / Elma Tataragić na Berlinaleu

Odlukama žirija film bosanskohercegovačke scenaristice Elme Tataragić BOG POSTOJI, ZOVE SE PETRUNIJA dobio je Nagradu ekumenskog žirija i Guild film nagradu 69. Berlinalea!

Može li se Bog zvati Petrunija?

Režiju ovog filma potpisuje poznata makedonska redateljica Teona Strugar Mitevska s kojom je Tataragić radila i na prošlom filmu KADA DAN NIJE IMAO IME, a film je koprodukcija Makedonije, Belgije, Francuske, Hrvatske i Slovenije. Film prikazuje gotovo komični apsurd svijeta u kojem živimo fokusirajući se na život nezaposlene tridesetjednogodišnjakinje Petrunije koja odlučuje uraditi nezamislivo i umiješati se u „muški“ svijet.

Nagradu ekumenskog žirija dodjeljuje šestočlani žiri sastavljen od predstavnika filmskih organizacija katoličke i protestantske crkve autorima čiji filmovi promiču humane i socijalne vrijednosti, a koji su prikazani u takmičarkom programu.

Ekumenski žiri činili su Dr. Anna Grebe, Pamela Aleman, Micah Bucey, Dominique Dipio, Margrit Frölich i Kristine Greenaway.

Guild film nagradu dodjeljuje žiri sastavljen od direktora kina koji su članovi AG Kino – Gilde e.V. (Asocijacija njemačkih Art House kina), a ovogodišnji članovi bili su: Adrian Kutter, Anna Rosa Ligeia Kruse i Jens Schneiderheinze. Ova nagrada se, također, dodjeljuje filmu koji je prikazan u zvaničnoj konkurenciji Festivala.

Podsjećamo, još uvijek se ne zna ko su dobitnici glavnih nagrada na ovogodišnjem Berlinskom filmskom festivalu.

Film"Bog postoji, zove se Petrunija" jedan je od favorita za zlatnog ili srebrnog medvjeda, javlja dopisnica Radiosarajevo.ba iz Berlina.

69. Berlinale otvoren je 7. februara, a svečana dodjela glavnih nagrada održat će se večeras.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije