Festival ulične umjetnosti brojnim sadržajima oživljava ulice Sarajeva

Fena
Festival ulične umjetnosti brojnim sadržajima oživljava ulice Sarajeva
Koncertom Gudačkog kvarteta Muzičke akademije Sarajevo (MAS) sutra će u Velikom parku biti otvoren Festival ulične umjetnosti Sarajevo (FUU), čiji je ovogodišnji moto "Tvoj grad, tvoja umjetnost".

Tokom tri dana FUU će u trećem izdanju ponuditi obilje zanimljivog i cjelodnevnog programa na gradskim lokacijama i  ulicama, a iz različitih segmenata umjetničkog stvaralaštva - izvedbe klasične i zabavne muzike, prezentaciju cirkuskih i žonglerskih vještina, brojne izložbe, čitanje poezije, pozorišna ostvarenja, kreiranje murala i grafita na fasadama te dječiji program.

Direktor Festivala Aleš Kurt istaknuo je na današnjoj konferenciji za medije da je projekt nastao velikim entuzijazmom grupe ljudi, a ove se godine razvio više nego što je i sam očekivao. Prvi je put, naglasio je, ostvaren koncept saradnje s građanima te su tako stanari sarajevske zgrade "Papagajka" ponudili da se na fasadama tog objekta urade murali, ali realizuju i drugi festivalski programi.

Najavio je također da će Turistička zajednica Kantona Sarajevo na kraju godine napraviti listu značajnih gradskih festivala, a na njoj će se naći i FUU.

Jedan od učesnika Ljubomir Todorović danas će početi izradu murala na "Papagajki", koji će biti završen do zatvaranja Festivala. Pozvao je sve one koji vole street art da se pridruže festivalskim aktivnostima.

"U svom dosadašnjem radu provlačim notu kritike balkanskog primitivizma, te će i ovaj mural biti na tom tragu", kazao je on, dodavši da će visina murala biti devet metara, a širina pet.

Glumici Mirjani Đan, koja je prije dvije godine završila Akademiju scenskih umjetnosti u Sarajevu, velika je čast biti dio festivalskog programa. Najavila je da će na dvije gradske lokacije čitati poeziju za građane Sarajeva, kao što to čini prethodnih godina u rodnom Novom Sadu. Za nju je značaj ulične umjetnosti nemjerljiv, smatrajući da je umjetnost namijenjena i potrebna svima.

Koncertom jazz ansambla Muzičke akademije Sarajevo (MAS) koji će biti održan također u "Papagajki", bit će zatvoren ovogodišnji FUU. Profesor MAS Sinan Alimanović smatra da ovaj festival vraća sjaj gradu koji je imao prije rata, oživljavajući ga javnim nastupima i raznovrsnim programima.

Alimanović već više od osam godina predaje studentima jazz muziku, uvodeći ih u istinske jazz standarde. Zajedno sa studentima napravio je više manjih orkestara a jedan od njih priredit će koncert na Festivalu. Iz brojnih mladih talenata izdvojio je jazz pijanistu Zlatana Božutu, flautisticu Arijanu Piknjač, pijanistice Lejlu Nurković i Selmu Droce te bubnjara Jasmina Avdagića.

Jedan od programa FUU-a je i Art market koji će u dane vikenda na 15-ak štandova prezentirati kreacije domaćih dizajnera i rukotvorine.  

Također, u Sarajevskom ratnom teatru bit će prikazani dokumentarni filmovi "Trenutak sreće", "Budimo gradić" i "FUU 2015" posvećeni uličnoj umjetnosti, Ahmed Gabr predstavit će umjetničke tetovaže rađene kanom, Maida Hodžić će izložiti radove "Futurizam", a Denis Štrbo prezentirati izložbu fotografija "Crno bijeli svijet".

U zgradi "Papagajka", osim koncerata, bit će održana i monodrama "Kafana kao zločin" Aldina Tucića te biti oslikani murali umjetnika Rikarda Druškića, Ljubomira Todorovića i Ljiljane Galušić, kao i obnovljen mural Mensura Demira i Borisa Stapića u ulici Musala.

FUU donosi i bogat dječiji program s muzičko-scenskom, teatarskom i gimnastičkom radionicom u Velikom parku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije