Festival Mostarska liska će biti otvoren predstavom "Fistik"

Radiosarajevo.ba
Festival Mostarska liska će biti otvoren predstavom "Fistik"
Foto: NPS / Fistik

Svečano otvaranje 17. Međunarodnog festivala komedije Mostarska liska bit će upriličeno na Velikoj sceni NPM-a u petak, 25. septembra godine u 20 sati igranjem predstave Fistik ili san o suncu, mjesecu i još nekim sitnicama autora Almira Imširevića, u režiji Admira Glamočaka.

Predstava je nastala u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo.

"Priča kaže da je u kući Despića, na obali Miljacke, dvadesetih godina prošlog vijeka, igrana prva predstava u gradu Sarajevu. Pola stoljeća kasnije Jurislav Korenić i Reihan Demirdžić napisali su Varalicu Fistika, a onda, još novih pedesatak godina i ponovo – Fistik. Isti, a opet drugačiji. Neka vrsta – superjunaka. Da, poput onih stripovskih, koji uveseljavaju, ali i donose utjehu. Fistikove super moći su – da se prilagodi, prevari, našali, ismije, ali i da pomogne. On je u 'kostimu' običnog čovjeka, i to je njegova snaga, njegova prednost. Za razliku od svih onih Spajdermena, Betmena i Supermena, Fistik nam nikad ne otkriva svoj identitet. Ne znamo njegovo 'pravo' ime, niti njegovu biografiju. On je naprosto – FISTIK.

U ovih sto godina, od predstava u kući Makse Despića do naše priče o Fistiku, Sarajevom je prošlo nekoliko ratova, dolazili heroji i kukavice, posjećivali nas pjesnici i filozofi, hulje i lopovi, ljubavnici i samci, dobronamjerni i zloslutni…mnoštvo svijeta. I možda ovo i nije grad u kojem je najljepše i najjednostavnije živjeti, ali je od onih gradova koji se pamte kad iz njih odete. Od Sarajeva ostaje 'ožiljak'.

Fistik je jedna od „oštrica“ ovog grada. Zasijeca duboku, uz jaku anesteziju od smijeha i radosti, duboko svjestan one misli što mu je onomad ukradoše – svijet je pun gada! Takvom svijetu uvijek treba superjunak, treba mu FISTIK", riječi su autora Almira Imširevića.

U predstavi igraju: Vedran Đekić, Aleksandar Seksan, Milan Pavlović, Slaven Vidak, Aldin Omerović, Martina Mandek, Deni Mešić, Amina Begović i Mona Muratović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije