Generalna skupština Evropske teatarske konvencije održat će se u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Generalna skupština Evropske teatarske konvencije održat će se u Sarajevu
Ovogodišnje 56. izdanje Internacionalnog teatarskog festivala MESS održat će se od 30. septembra do 9. oktobra 2016. godine.

U deset festivalskih dana, publika će u okviru glavnog programa moći pogledati 19 predstava iz 16 država, dok će četiri dodatne predstave igrati u okviru programa MESS OFF, uz promocije knjiga, performanse i panel-diskusije.

Posljednjeg vikenda 56. izdanja Internacionalnog teatarskog festivala MESS održat će se MESS Market, dvodnevni prikaz savremenog bh. teatra za internacionalne selektore i selektorice. 

Pored promocije, misija MESS Marketa je omogućavanje boljih uvjeta za rad teatarskih umjetnika i umjetnica koji bi u okviru ove platforme mogli razmjenjivati informacije, ideje i potencijalnu saradnju.

Kao još jedan novitet ovogodišnjeg MESS-a, posljednja tri dana Festivala ugostit će i generalnu skupštinu jedne od najvećih teatarskih mreža – Evropske teatarske konvencije. Na generalnoj skupštini učestvovat će predstavnici 43 teatarske institucije, čime će glavni grad BiH postati centar teatarske umjetnosti.

"Zadovoljstvo mi je govoriti o vrlo bogatom pratećem programu Festivala MESS. Ove godine ono što čini stup tih pratećih programa je Generalna skupština Evropske teatarske konferencije koja će sigurno obilježiti pozorišnu godinu u Bosni i Hercegovini. Radi se o jednoj vanredno važnoj instituciji koja je osnovana '89. godine sa ciljem umrežavanja evropskih teatara. BiH, odnosno MESS, je njihov član od 2011. godine i zapravo po prvi put glavna skupština se održava u Sarajevu", rekao je direktor Internacionalnog teatarskog festivala MESS Nihad Kreševljaković na konferenciji za medije koja je održana danas u Narodnom pozorištu Sarajevo.

Preko 80 teatarskih stručnjaka iz Evrope i 43 institucije dolaze u Sarajevo što će značajno utjecati na afirmiranje, promociju i internacionalizacija teatarskih trupa iz BiH.

U duhu temeljnih ljudskih prava i prava na kulturu bit će vezan Mali MESS koji se otvara sutra.

Sedmog oktobra u Bošnjačkom institutu sa početkom u 15:15 sati započet će MESS Market koji je zamišljen kao koprodukcijska platforma koja se ove godine prvi put održava u sklopu MESS festivala.

"Market se sastoji iz dva dijela. Njegova ideja je da predstavlja buduće projekte - 6 projekata iz regiona i BiH koji će biti prezentirani 7. oktobra gostima i članovima Evropske teatarske konvencije, i drugim gostima", rekao je koordinator MESS Marketa Nermin Hamzagić. "Projekat je vrlo važan s obzirom na stanje u kulturi gdje je zapravo koprodukcija jedan od mogućih izlaza za regiju."

"U selekciji MESS Marketa naći će se 8 predstava, najbolje od recentnog regionalnog teatra", navela je selektorica umjetničkog programa festivala Selma Spahić. "To je nešto što MESS radi već dugi niz godina, samo nije bilo fokusirano na taj način. To će sada biti upravo to - najbolje od regije i regionalnog teatra. Bit će tu gostiju sa drugih festivala koji te predstave mogu selektovati za svoj program. To drugi festivali ne rade ili su promijenili tu strategiju. MESS će to zadržati i nadamo se proširiti,  da MESS bude jedna platforma za umjetnike i umjetnice, prvenstveno za mlade koji ne mogu da nađu producenta i koproducenta", rekla je Spahić.

Kompletan program 56. Festivala MESS kao i ostale informacije dostupne su na www.mess.ba.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije