Festival MESS vas poziva u online pozorište: Večeras u 20 sati iranska predstava Stan

0
Radiosarajevo.ba
Festival MESS vas poziva u online pozorište: Večeras u 20 sati iranska predstava Stan
Foto: MESS / Iranska predstava "Stan"

U okviru zvaničnog programa 60. Internacionalnog teatarskog festivala MESS večeras će na festivalskom Youtube kanalu biti prikazana predstave „Stan“ iranskog autora Keyvana Sarreshteha. Ovaj komad prema riječima autora, predstavlja hronološku pripovijest o životu u arhitekturi i sjećanjima na arhitekturu koja obitava u tijelu, a u predstavi u kojoj nema slika, video zapisa pa čak ni predmeta, na sceni je samo izvođač, kanta vode i spužva.

Što više Sarreshteh izlaže raspored trpezarijskog stola, kreveta na sprat ili „čučavca“, to nam se sablasnijim čine stvarne životne prilike. Ovdje bi se moglo govoriti o jednom palimpsestu, o opetovanom pisanju po istom tekstu. Ono što drži njegove pojedinačne slojeve prisutnim je sjećanje“, napisao je u svojoj kritici novinar poznate austrijske dnevne novine Der Standard, Ronald Pohl.

Keyvan Sarreshteh je pisac, izvođač i teatarski stvaralac rođen 1987. godine u Teheranu. 2013. godine diplomirao je lutkarstvo na Univerzitetu u Teheranu.

Sarreshteh pozvao je sve zainteresirane da pogledaju predstavu koja će se večeras u 20 sati prikazi na oficijelnom Youtube kanalu festivala Mess.

Preveo je nekoliko knjiga i desetine članaka o dokumentarnom teatru, a trenutno završava magisterij iz oblasti dramske književnosti. Vlastiti životopis, uspomene, priče iz vlastitog života i odnosi moći (kako inerpersonalne tako i političke) su aspekti koji mu služe kao inspiracija u umjetničkom stvaralaštvu. „Stan“, njegovo prvo djelo, izvedeno je u mnogim teatrima u Iranu, a svoju međunarodnu premijeru imao je na festivalu Wiener Festwochen 2019. godine.

Predstavu možete pogledati na linku koji se nalazi ispod.

Predstavu „Stan“ na male ekrane donosi donosi Visa, generalni sponzor festivala.

Više informacija o jubilarnom 60. festivalu MESS dostupno je na www.mess.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije