Festival Baščaršijske noći: Večeras nastupaju Sanel Redžić i Andrea Nikolić

1
Radiosarajevo.ba
Festival Baščaršijske noći: Večeras nastupaju Sanel Redžić i Andrea Nikolić
Foto: BKC / Nastup Nikolić i Redžića

U okviru festivala Baščaršijske noći u četvrtak, 28. jula, nastupiće Sanel Redžić, jedan od najvirtuoznijih gitarista svoje generacije zajedno sa Andreom Nikolić, koja je od strane muzičke kritike okarakterizirana kao umjetnica koja se profilirala kao jedna od najsvestranijih, vodećih violinistica svoje generacije.

Ulaz je slobodan.

Na programu recitala koji će se održati u galeriji JU “Bosanski kulturni centar KS” u 21 sat, naći će se djela koja su komponovali: N. Paganini, R. Bellafronte, M. de Falla i A. Piazzolla.

Sanel Redžić je uz raznolik repertoar, koji se sastoji od muzike baroka pa sve do moderne muzike, brzo postao jedna od najvažnijih ličnosti na međunarodnoj gitarističkoj sceni. Gitaru počinje da uči sa osam godina u Osnovnoj muzičkoj školi Tuzla, gdje je 2007. godine okončao svoje školovanje sa najvišim ocjenama.

Tokom svojih početaka, gitaru je između ostalih učio i u klasi poznatog profesora i pedagoga, Predraga Stankovića. Postigao je velike uspjehe na međunarodnim takmičenjima. Takođe često učestvuje kao član žirija na takmičenjima, te održava redovne majstorske kurseve.

Do danas je odsvirao stotine koncerata u zemljama širom Europe i svijeta.

Neke od koncerata održao je u poznatim koncertnim dvoranama kao što su: Concertgebouw Amsterdam, Tokyo Bunka Kaikan Recital Hall, Yamaha Hall Tokyo, Smetana Hall Prag, International House of Music Moskva, Gasteig u Minhenu, Philharominc Hall Paul Constantinescu Ploiesti.

Nastupao je kao solista sa raznim orkestrima, uključujući: Orquesta del Nuevo Mundo
Mexico City pod dirigentskom palicom Johannesa Ullricha, Sarajevsku filharmoniju, orkestar Karlovih Vari, Beogradski orkestar RTS-a i Kamerni orkestar Aukso, a za svoje nastupe dobio je visoke pohvale kako od kritike tako i od publike.

Violinistica i violistica Andrea Nikolić okarakterizirana kao umjetnica veoma zrele i maštovite interpretacije, superiorne tehnike i toplog tona profilirala se kao jedna od najsvestranijih, vodećih glazbenica svoje generacije. Rođena je u Sarajevu, odrasla u Varaždinu, a svoj umjetnički dom pronašla je u „centru klasične muzike” – Beču.

Muzicira na modernoj i baroknoj violini i violi, a njezin interes i repertoar obuhvaćaju djela od ranog baroka do suvremene muzike i jazza. Aktivna je kao izvođačica, dirigentica, producentica, umjetnička voditeljica i pedagoginja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije