Kultura na ulice! - Večer tradicionalne muzike, pjesme i napjeva u izvedbi KUD Baščaršija

0
Radiosarajevo.ba
Kultura na ulice! - Večer tradicionalne muzike, pjesme i napjeva u izvedbi KUD Baščaršija
Foto: NPS / KUD Baščaršija

U subotu, 30. jula sarajevska publika imat će priliku uživati u Večeri tradicionalne muzike, pjesme i napjeva u Stage parku pored Zemaljskog muzeja, sa početkom u 18:00 sati.

Sarajevo je grad koji cijeni i voli svoju kulturu, a KUD Baščaršija je vjerni čuvar tradicije i kulture Bosne i Hercegovine i kako članovi kažu, ponosno vole, čuvaju i prezentuju sve ono što Sarajevo i Bosna i Hercegovina sa sobom nose.

Tokom večeri ljubitelji tradicionalne muzike moći će uživati u izvedbi Narodnog orkestra, vokalnih solista, vokalne ženske grupe "Dunje", te vokalne muške grupe "Zora".

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sefardska noć u okviru Baščaršijskih noći - običaji, okusi i zvuci sefardske tradicije

Sefardska noć u okviru Baščaršijskih noći - običaji, okusi i zvuci sefardske tradicije

Svojim prisustvom upriličite ovaj jedinstveni događaj koji promoviše muzičku kulturu i tradiciju naroda i narodnosti Bosne i Hercegovine.

Godine 1947. Gradski komitet narodne omladine Sarajevo osnovao je Centralno omladinsko amatersko kulturno-umjetničko društvo „Miljenko Cvitković“. Društvo je ime dobilo po istaknutom antifašisti, borcu i Sarajliji Miljenku Cvitkoviću.

U početnim danima u Društvu su djelovale horska, folklorna i literarna sekcija. Odmah po osnivanju Društvo je postiglo impresivan zamah u stvaralaštu i masovnosti. lz folklorne sekcije Društva angažovano je desetak članova za balet Narodnog pozorišta Sarajevo koji se tek formirao. Nekoliko članova literalne sekcije primljeno je u Dramu Narodnog pozorišta koja se također tek stvarala.

Blistavi dani Društva počeli su sredinom pedesetih godina prošlog stoljeća i od tada Društvo nije doživljavalo značajnije padove što ga trajno svrstava među najbolje amaterske kolektive u Bosni i Hercegovini. Značajno je napomenuti i prisjetiti se da je prvi džez koncert u Sarajevu 1954. godine izveo džez orkestar "MC" JAZZ pri KUD Miljenko Cvitković. 

Društvo je nastupilo na stotinama međunarodnih festivala širom Evrope i nekim dijelovima Azije i Afrike. Od 1951. godine pa do rata Društvo je svake godine u ljetnim mjesecima izvodilo koncerte za inostrane turiste i goste Sarajeva. KUD Miljenko Cvitković je također sa svojim članovima bio aktivni učesnik i organizator svečanog otvaranja XIV zimskih olimpijskih igara održanih1984. godine u Sarajevu.

Program Narodnog pozorišta Sarajevo - Kultura na ulice! održava se na javnim prostorima sarajevskih općina pod pokroviteljstvom Vlade Kantona Sarajevo, te u partnerstvu s Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo i u narednom periodu, do mjeseca oktobra.

Projekat Kultura na ulice! je multimedijalnog karaktera i izražava sve oblike umjetničkog izraza prisutne u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo. Cilj projekta Kultura na ulice! je, da kroz angažman profesionalnih mladih umjetnika i vrhunski program i izvedbu, približi kulturu i umjetnost građanima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije