Festival 'Baščaršijske noći': Otvaranje će biti upriličeno izložbom 'Priče iz Templa'

0
Radiosarajevo.ba
Festival 'Baščaršijske noći': Otvaranje će biti upriličeno izložbom 'Priče iz Templa'
Foto: BKC / Kamena menora

Ovogodišnje izdanje festivala Baščaršijske noći otvaramo izložbom 'Priče iz Templa: 'metamorfoza hrama kroz prostor i vrijeme' koja će biti otvorena za posjete od 01. – 30. jula.

Izložba donosi historiografske crtice o hramu i gradu, pokazujući kako vrijeme i prostor nisu (samo) fizičke dimenzije, već emotivne, duhovne i simboličke. Jer, pričati o jednom gradu i njegovoj historiji znači baviti se prostorom, vremenom i ljudima. Svaka stanica na putovanju kroz vrijeme i prostor hrama ispričana je kroz fotografije, dokumente, novinske članke i svjedočanstva: putovanje kroz vrijeme započinje od prve ideje o izgradnji hrama, preko destrukcije u Drugom svjetskom ratu i prenamjene u periodu socijalizma, opsade Sarajeva i revitalizacije u poslijeratnom periodu, do savremenosti.

Za realizaciju ideje o izgradnji hrama je bilo potrebno oko 30 godina, i hram je funkcionisao kao vjerski objekat 12 godina. Građen prema projektu arhitekte Rudolfa Lubinskog, Templ je bio karakterističan po, u tom periodu u Evropi trećoj po veličini, bakarnoj kupoli, a bio je uništen u samo dva dana izbijanjem Drugog svjetskog rata. Pitanje obnove hrama je bilo otvoreno godinama nakon završetka rata. Godine 1965. otvara se Radnički univerzitet Đuro Đaković i do 1992. godine ovaj prostor djeluje kao obrazovna i kulturna institucija, u kojoj su se održavali programi s ciljem unaprjeđivanja društva.

Prošle su 32 godine otkako je zapaljena Grbavica. Danas ljepša nego ikad prije

Prošle su 32 godine otkako je zapaljena Grbavica. Danas ljepša nego ikad prije

U periodu opsade Sarajeva su pred institucijom novi izazovi: kroz preobražaj u Bosanski kulturni centar, ovaj prostor postaje mjesto susreta i otpora prema destrukciji rata. Od mnoštva koncerata, predstava, filmskih projekcija, izložbi, javnih tribina održanih u ratu, neke najslavnije i najemotivnije od njih postale su dio istorije grada, kolektivnog sjećanja Sarajlija, ali i ostatka svijeta. Među najpoznatijim dešavanjima je Izbor za Miss opkoljenog Sarajeva 1993. godine. 

Smješten u samom centru Sarajeva, u neposrednoj blizini Narodnog pozorišta, Bosanski kulturni centar danas predstavlja jednu od najživljih kulturnih ustanova u gradu. Od njegovog osnivanja, na repertoaru ovog centra našlo se mnoštvo koncerata, predstava, izložbi, filmskih projekcija,  predavanja te brojnih drugih dešavanja, kao što su promocija umjetnika iz svih domena umjetnosti, književnika i izdavača, odgoj i obrazovanje djece, edukacija i socijalizacija osoba treće životne dobi, očuvanje i njegovanje autentične muzičko-folklorne baštine naroda BiH te povezivanje i saradnja sa drugim zemljama i institucijama kulture na internacionalnom nivou.

U svakoj od faza je prostor bio važan generator u oblikovanju grada, bilo da je funkcionirao kao vjerski, obrazovni ili kulturni hram. Ipak, izložba otvara i brojna pitanja: Koji društveni procesi su doveli do metamorfoze hrama? Šta nam hram govori o Sarajevu? Kako možemo iščitavati Templ kroz prostor i vrijeme? Autorski tim izložbe čine Elma Hodžić - kustosica, Sanja Kulenović - grafičko i prostorno oblikovanje, Una Popović - istraživanje i koordinacija, te produkcijski tim JU BKC KS. Realizaciju i produkciju ove izložbe pokrenula je uprava JU BKC KS na čelu sa direktorom Jasminom Durakovićem. On o tome kaže:

Priča o historijskoj turneji: U Sarajevu promovisana foto-monografija 'Laibach 40 godina večnosti'

Priča o historijskoj turneji: U Sarajevu promovisana foto-monografija 'Laibach 40 godina večnosti'

"Prostor u kojem danas djeluje Javna ustanova BKC KS je historijsko mjesto za grad Sarajevo i BiH. Kroz hod vremena svojom unutrašnjom historijom predstavlja kulturno i društveno nasljeđe ove zajednice. Zato nam je ova izložba veoma važna i predstavlja na neki način dug današnje generacije prema prošlosti ovoga prostora. Naš austorski i produkcijski tim dugo sprema ovu izložbu i drago nam da sa njom možemo otvoriti ovogodišnji ljetni festival namjenjen našoj publici, ali i turistima - 'Baščaršijske noći'."

Tokom višemjesečne pripreme, Bosanski kulturni centar KS se umrežio sa srodnim institucijama, te je dragocjenu pomoć dobio od brojnih muzeja, arhiva i institutucija (Historijski muzej BiH, Jevrejska zajednica, Arhiv Jevrejske zajednice BiH, Historijski arhiv Sarajevo, BHRT, Arhiv BHRT-a, Jevrejski istorijski muzej Beograd, Mediacentar Sarajevo). 

Otvorenje izložbe je 01.07. u Bosanskom kulturnom centru, sa početkom u 19h. 

O okviru programa otvaranja publika će imati priliku uživati na svirci mladog muzičkog ansambla alteRatio, koji svoj raznolik opus vjerno prikuplja BiH, regije i iz svih dijelova svijeta.
Pokrovitelj izložbe je član Predsjedništva BiH Denis Bećirović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije