Etika kraja svijeta: vizuelni identitet 14. Pravo Ljudski Film Festivala

Radiosarajevo.ba
Etika kraja svijeta: vizuelni identitet 14. Pravo Ljudski Film Festivala
Foto: Promo / 14. Pravo Ljudski Film Festival

Pravo Ljudski Film Festival kroz svoje 14. izdanje naglašava hitnost podizanja svijesti i razvitka senzibiliteta za ono što vjerujemo da je najveći izazov čovječanstva danas: okoliš.

Festivalski program promišlja pitanja klime, zagađenja i otpada u trenutku kada svi polako shvatamo razmjere ekološke krize. Programom želimo istaći međugeneracijsku odgovornost i odgovornost prema drugome životu. Na toj ideji počiva i ovogodišnji vizuelni identitet festivala, koji potpisuje Amir Berbić, te festivalski video, čiji je autor Diogo Pereira.

"Vizuelni identitet ovog izdanja, u potpunosti posvećenog okolišu, grafički ogoljava slojeve ljudskog djelovanja i 4.6 milijardi godina historije Zemlje - kroz boje. Nema nikakvog skrivenog značenja u naslagama zagađenja i uništenja koje smo akumulirali. Vizualiziramo i artikuliramo razgovor o etici kraja svijeta. Naučnici tvrde da je sve mnogo gore nego što zamišljamo", kaže direktorica PLJFF-a Kumjana Novakova.

Na početku još jedne otrovne, zagađene sarajevske zime, vjerujemo da možemo započeti razgovor koji će nas konačno inspirirati na akciju. Ili, kao što kaže pisac Scott Russell Sanders u svom eseju Stillness:

“Moramo pružiti otpor napadima na zrak, tlo, vodu i prirodu. Ali uz to, moramo promijeniti i našu kulturu, ne samo naše lidere ili tehnologiju. Moramo podići glas i djelovati za štedljivije, održivije, mirnije i pravednije prakse u našim domovima, na radnim mjestima, u školama i skupštinama. Moramo odbiti šutnju i odustajanje, suočeni sa korporativnim konzumerizmom i masovnom kulturom koja nam prodaje narkotik zabave. Moramo artikulirati i demonstrirati skromniji, radosniji način života.”

Promotivni video festivala sniman je u potpunosti u Bosni i Hercegovini, u zemlji koja se sa problemom zagađenja zraka hitno mora suočiti.

14th Pravo Ljudski Film Festival Video from Pravo Ljudski on Vimeo.

"Krećući se od snovitog zalaska sunca ka mehaničkom, industrijskom izvoru dima, video najavljuje festivalsku temu okoliša: od poezije prirode do njene destrukcije. Hipnotična i tmurna atmosfera uz slojeviti zvuk zemlje sugeriraju distopijski/posthumani svijet, gdje se postavlja pitanje šta će se zbiti s nama", kaže Diogo Pereira, autor videa i selektor programa PLJFF.

14. Pravo Ljudski Film Festival održava se od 27. novembra do 2. decembra. Ulaz na sve festivalske projekcije je slobodan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije