Dodjelom nagrada zatvoren 13. Pravo Ljudski Film Festival

Radiosarajevo.ba
Dodjelom nagrada zatvoren 13. Pravo Ljudski Film Festival
Dodjelom nagrada za kraj zatvoren je 13. Pravo Ljudski Film Festival.

Prije filmskog zatvaranja (Trideset duša Diane Toucedo), proglašeni su najbolji filmovi ovogodišnjeg izdanja i to u dvije takmičarske kategorije: extra muros i Zumiraj dokumentarni film.

Žiri festivala činili su Christine Huerzeler (Švicarska), Christophe Postic (Francuska), Ramiro Ledo (Španija), Sepideh Farsi (Iran/Francuska) i Michal Madracki (Poljska), a najboljim radom u takmičarskoj selekciji extra muros proglasili su diptih Pisma 1 & 2 Ane Pavlović, srbijanske rediteljice nastanjene u Danskoj.

Pisma su odabrali zbog originalnosti vizuelnog pristupa koji "projektuje mentalni krajolik kroz moćni dispozitiv, pretvarajući jednostavni sto u zamišljeni ekran".

Film uspješno spaja dva različita prostora i vremena, sa njihovim specifičnim socio-političkim paradigmama, dijeleći intimna osjećanja izolacije i egzila sa gledateljem, stoji u izjavi žirija. Posebno priznanje žirija dobio je ruski rediteljski dvojac Elena Gutkina i Genrikh Ignatov za film Vuk i sedam jarića.

Žiri je prepoznao njihov "njihov smjeli i dosljedni vizuelni pristup intimnom odnosu oca i sina", a u izjavi ističu kako "film prikazuje, kroz minimalistički filmski jezik, restrikcije života junaka koji uspijevaju stvoriti snažnu vezu i međusobnu podršku kroz svakodnevne rituale".

ZooMeri i ZooMerice, dvanaestero mladih iz BiH, Srbije i Kosova birali su najbolji film unutar selekcije Zumiraj dokumentarni film. Najbolji po sudu mladog žirija je film Nezavisni dečko, i to, kako stoji u izjavi, "zato što daje posve novu perspektivu generacijskog problema, te zato što uspijeva motivirati mlade ljude".

U toku šest dana Pravo Ljudski Film Festivala prikazano je 48 filmova (31 u glavnom dijelu programa, a 17 u okviru Zumiraj prava film festivala za mlade).

Održane su i četiri radionice, dvije diskusije i jedno predavanje. Centralna tema festivala bila je politička imaginacija, nadahnuta pedesetogodišnjicom studentskih demonstracija, ali i savremenim društveno-političkim trenutkom gdje nam je, čini se, imaginacija potrebnija nego ikad.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije