Kumjana Novakova: U svijetu cijene 'Pravo ljudski' više nego u BiH

V.A.Z.
Kumjana Novakova: U svijetu cijene 'Pravo ljudski' više nego u BiH
FOTO: Radiosarajevo.ba / Kumjana Novakova

Trinaesti po redu Pravo ljudski film festival održat će se od 28. novembra do 3. decembra u Sarajevu. I ove godine, PLJF nam tradicionalno donosi uvid u svijet kreativnog eksperimentalnog i dokumentarnog filma. 

Prije pedeset godina, 1968.  u Parizu su započeli studentski protesti koji su uskoro zahvatili cijelu Evropu a u proteste se uključila i radnička klasa. Pola stoljeća protesta centralna je tema 13. Pravo ljudski festivala.

Opširnije na ovu temu govori Kumjana Novakova, direktorica festivala Pravo ljudski. 

"Cilj festivala je pronaći odgovor na pitanje Gdje je 1968. danas, u smislu, gdje su vrijednosti koje su tada stavljene ne samo na platformu ljevice već na široki politički spektar. Postoji li i danas mogućnost otpora koji će uroditi kvalitativnim promjenama vremena u kojem živimo? Postoje li instrumenti koji su adekvatni za vrijeme u kojem živimo, a koji će doprinijeti poboljšanju radničkih prava, kvalitete života i političkog sistema koji nikako da odgovori na potrebe građana i građanki. 

Naravno, mi ne smatramo da će Festival dati odgovore na sva ova pitanja, ali smatramo da je moguće ostaviti mogućnost propitivanja. Bavimo se ne samo velikim pitanjima poput političkih paradigmi, već i manjim pitanjima, poput mentalnog zdravlja, omladinskog aktivizma, porodičnih odnosa, kako se nosimo s pojmom privatnog unutar javnog. 

Retrospektivni program "Sva moć mašti" postavlja sva ova pitanja na koja odgovore daju i filmovi u drugim kategorijama, kako u takmičarskom programu Extra muros, tako i u programu Master selekcije, Re-versus, kratkim filmovima i tako dalje. Svi filmovi u sebi imaju nešto hrabro", rekla je direktorica festivala.

Kada je u pitanju film otvaranja,  "Ne radi 1968 - 2018", takođe je posvećen ovoj temi, a čiji je autor César Vayssié, Novakova ističe

 "To je jedna vrsta političkog eseja koji crta portret savremenog života mladih ljudi u Francuskoj, strukturiran kroz parole 1968. koje su bile važan dio protesta jer su izražđavale javne zahtjeve studenata i radnika. Redatelj postavlja, kao u pozorištu, današnji svijet u političkom, ekonomskom i društvenom smislu u odnosu na te parole". 

 

13. Pravo Ljudski Film Festival :: Video from Pravo Ljudski on Vimeo.

S obzirom na 13 godina postojanja, pitamo sagovornicu kakav je značaj ovog festivala na međunarodnom planu. 

"Često u šali kažemo da bi bilo super kada bi nas u BiH primjećivali onoliko koliko nas primjećuju na međunarodnoj sceni. Pravo ljudski je trenutno jedan od najznačajnijih festivala u regiji za promociju vrlo specifilne selekcije dokumentarnog i eksperimentalnog filma, jer ne radimo sa TV formatima. Smatramo da TV formati imaju dovoljno prostora kroz komercijalne kanale i TV distributere. Mi radimo s kreativnim filmom kakve je, često, nemoguće pogledati u mnogim zemljama. Značajni smo u regionu i ulazimo u partnerstva sa sličnim festivalima. Već godinama imamo obrazovnu platformu za nove autore i autorice, u saradnji sa najvećim festivalom dokumentarnog filma u Jugoistočnoj Evropi, Dokufestom u Prizrenu. Na međunarodnoj sceni smo povezani s festivalima koji imaju sličan cilj. Voljeli bismo kada bi se taj uspjeh prepoznao i unutar BiH, kako bi autori i autorice iz BiH prepoznali naš festival kao svog prirodnog partnera", naglašava Novakova. 

Opširnije o ovogodišnjem izdanju Pravo ljudski festivala potražite na zvaničnoj web stranici

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije