Erotic Persona: U Sarajevu otvorena izložba Lee Jerlagić

1
Radiosarajevo.ba
Erotic Persona: U Sarajevu otvorena izložba Lee Jerlagić
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Izložba radova Erotic Persona autorice Lee Jerlagić

U Sarajevu je večeras u galeriji Akademije likovnih umjetnosti Sarajevo otvorena samostalna izložba likovnih radova "Erotic Persona" autorice Lee Jerlagić.

Akademija likovnih umjetnosti u Sarajevu, osnovana 1972. godine kao prva visokoškolska likovno-umjetnička institucija na prostoru Bosne i Hercegovine, ove godine zvanično obilježava 50 godina kontinuiranog rada i djelovanja.

Galerija ALU: Ne propustite otvorenje izložbe Odsjeka kiparstvo

Galerija ALU: Ne propustite otvorenje izložbe Odsjeka kiparstvo

Nevjerovatna metoda za pripremanje kruha: Dolazi iz orijentalne kulture

Nevjerovatna metoda za pripremanje kruha: Dolazi iz orijentalne kulture

Program obilježavanja jubilarnog rođendana Akademije likovnih umjetnosti nakon niza samostalnih izložbi nastavnika i suradnika, te ciklusa od sedam samostalnih izložbi koje su predstavile umjetničke strategije i djelovanje šest matičnih odsjeka ALU – Grafički dizajn, Grafika, Slikarstvo, Produkt dizajn, Kiparstvo, Nastavnički odsjek i Interdisciplinarni studij Konzervacije i restauracije, Grafičkih mapa SARAJEVO 92/93/94/95., nastavilo se s izložbom Lee Jerlagić.

Izložbu je moguće pogledati svakim radnim danom od 10 do 18 sati, od danas do 19. oktobra 2022. godine u Galeriji Akademije likovnih umjetnosti UNSA, Obala Maka Dizdara 3.

Jerlagić Lea rođena je u Sarajevu 1984. godine. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Godine 2007. dobija stipendiju Kineske vlade i provodi dvije godine u Kini na China Academy of Art, u klasi profesora Zhang Xiaofeng-a, gdje izučava kulturu, jezik i tehniku kineskog drvoreza, što će ostaviti značajan pečat na njen budući stvaralački rad.

Izložba radova Erotic Persona autorice Lee Jerlagić
Foto: Dž.K./Radiosarajevo: Izložba radova Erotic Persona autorice Lee Jerlagić

Master završava na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu 2013. godine u klasi profesora Salima Obralića sa radom "Sinestezija" kroz koji izučava fenomen transformacije impulsa primljenog putem jednog čula, a izraženog putem drugog, sa fokusom na savremeni ples, kojim se, u tom periodu aktivno bavi, zapisan u crtežu i grafici.

Njen stvaralački rad je neprestana fuzija naizgled odvojenih i nepomirljivih aspekata postojanja, različitih kultura, medija izražavanja, sa ciljem dubljeg prodiranja u misteriozni unutrašnji svijet čovjeka, kao i traganja za njegovom povezanošću sa makrokosmosom.

Veliki opus posvetila je sakralnoj erotskoj umjetnosti, prvenstveno tantričkih hramova i spisa. Inspiraciju pronalazi u vlastitoj duhovnoj praksi joge i tantra joge, neprestano tragajući za načinom putem kojeg bi saznanja integrisala u vlastiti likovni izraz.

Učesnica je mnogobrojnih izložbi u zemlji i inostranstvu i dobitnica nekoliko nagrada. Zaposlena je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu u zvanju viši asistent na Odsjeku slikarstvo.

Izložba radova Erotic Persona autorice Lee Jerlagić
Foto: Dž.K./Radiosarajevo: Izložba radova Erotic Persona autorice Lee Jerlagić

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije