Ernesto Molinari - umjetnik koji će otvoriti stotu sezonu Sarajevske filharmonije

0
V.A.Z.
Ernesto Molinari - umjetnik koji će otvoriti stotu sezonu Sarajevske filharmonije
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Ernesto Molinari u Sarajevu

Slavna stogodišnjakinja - Sarajevska filharmonija, svoju jubilarnu stotu koncertu sezonu započinje u petak 8. septembra. 

Odranije je poznato da će publika imati priliku da tokom ove sezone čuje vrhunske muzičke umjentike iz svijeta i regiji te doživi nezaboravne umjentičke trenutke, a sve pod motom "Slušaj drugačije". 

Tako će biti i ovog petka kada ćemo imati priliku čuti dvojicu umjetnika koji dolaze iz Švicarske -  violončelist Conradin Brotbek, te klarinetist i kompozitor Ernesto Molinari. Koncertom će ravnati ovogodišnji šef dirigent Sarajevske filharmonije, Slaven Kulenović

Pomozi.ba pokrenuo apel: Selma (13) treba našu pomoć

Pomozi.ba pokrenuo apel: Selma (13) treba našu pomoć

I dok ćemo u izvedbi maestra Brotbeka slušati jedan od najznamenitijih i najpopularinijih Koncerata za violončelo i orkestar, onaj u h molu  kojeg je napisao češki kompozitor Antonín Dvořák 1894. godine, predviđena je i praizvedba jednog novog djela. 

Riječ je o trostavačnboj kompoziciji za bas klarinet i gudački orkestar "Red in Blue" čiji će autor Ernesto Molinari ujedno biti i solista ove večeri.  U kratkom razgovoru za Radiosarajevo.ba, zamolili smo umjetnika da nam predstavi instrument bas klarinet kojeg nemamo tako često priliku čuti na sceni.

"Kada me je direktor filharmonije Vedran Tuce pozvao da nastupim s orkestrom, rekao je da mogu odabrati djelo po slobodnom izboru. Tako dam odlučio da za ovu priliku napišem novo djelo, jer želim publici priuštiti novo iskustvo. Svjestan sam da instrument bas klarinet nije baš poznat. Izgleda kao saksofon ali to nije. Instrument je to veoma velikog opsega, tako da sag ga suprotstavio gudačkom orkestru, jer se može lijepo spojiti i sa dubljim gudačima kao što su violončelo i bas, ali i sa violinama".

Naziv Molinarijeve kompozicije je "Red in Blue" (crveno u plavom). Evo šta o ovom zanimljivom naslovu kaže autor: 

"Najprije zato što volim obje boje i za mene one predstavljaju dva suprotstavljena karaktera. Crvena je energična, ritmična, dok je plava melankolična. Djelo je napisano u tri stava u kojima se ovi karakteri isprepliću. Prvi je, mogli bismo reći, crven, a u njemu čujemo uticaj balkanske muzike i jazza. Drugi stav je 'plav', u skladu s poetikom Itala Calvina o promišljenoj lakoći. U trećem stavu su ova dva raspoloženja izmiješana. Postoji značajan broj kompozicija za bass klarinet, ali želio sam predstaviti nešto  posebno, nadam se da će publika prihvatiti ovu kompoziciju", ističe autor.

Ernesto Molinari je do sada nekoliko puta bio u Sarajevu gdje je držao masterclass za studente i nastupio na nekoliko resitala, ali ovo je prvi put kako nastupa sa Sarajevskom filharmonijom.

Nakon dvije probe s orkestrom kaže da je veoma zadovoljan, posebno činjenicom da je okružen "nasmijanim licima muzičara"

Nadajmo se da će jednako dobra atmosfera vladati i među publikom. Koncert će se održati u dvorani Narodnog pozorišta Sarajevo, s početkom u 20.00. Ulaznice se mogu kupiti na platformi kupikartu.ba.  

Ernesto Molinari u Sarajevu
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Ernesto Molinari u Sarajevu

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije