Emerik Blum i cvijeće: Odavao je poštu mjestu i žrtvama

12
Radiosarajevo.ba
Emerik Blum i cvijeće: Odavao je poštu mjestu i žrtvama
Historija.ba / Emerik Blum

Dana 24. juna 1984, u 72. godini života, umro je Emerik Blum. Zbog svega što je učinio za „Energoinvest” pred sjedištem ove kompanije u Sarajevu podignut mu je spomenik.

Na Vidovdan ove godine javila mi se prijateljica iz Beograda i s njenim dopuštenjem šaljem vam ovu zanimljivu priču. Radila je u „Energoinvestu” u Sarajevu. Direktor je bio čuveni Emerik Blum, čija je supruga bila dekanesa Muzičke akademije u istom gradu.

Prijateljica i Blum krenuli su jednog dana sa vozačem u Zagreb, u fabriku „Rade Končar” na poslovni dogovor. Poslije pitanja da li je doručkovala i njenog odgovora da nije, Emerik Blum joj je dao novčanicu od pet hiljada dinara (plata joj je tada bila petnaest hiljada) i rekao joj da za sav novac u cvjećari kupi cvijeće. Bila je zapanjena, „ženski je posumnjala u direktorove planove”. Gospodin Blum je zatim zamolio vozača da promjene mjesta i da vozi on. Zaustavio se kod Jasenovca, položio cvijeće, zapalio cigaretu i petnaestak minuta odavao poštu. Objasnio joj je zatim da je nakon završetka školovanja za elektroinženjera bio deportovan u navedeni „radni” logor i da je 1943. godine uspio da pobjegne, prepliva rijeku i stigne do Jajca, piše Jovan Rukavina za Politiku.

Veliko nevrijeme stiglo i u Bosnu i Hercegovinu: Pogledajte veličinu grada koji je padao

Veliko nevrijeme stiglo i u Bosnu i Hercegovinu: Pogledajte veličinu grada koji je padao

Prošlo je 37 godina od smrti genijalnog sarajevskog vizonara Emerika Bluma

Prošlo je 37 godina od smrti genijalnog sarajevskog vizonara Emerika Bluma

Kasnije je ugradio sebe u „Energoinvest” i podigao ga do svjetskih visina. Reče mi gospođa Vera da je uvijek kada bi išao tim putem odavao poštu „mjestu i žrtvama”. Dobila je i knjigu o „Energoinvestu”, kao sjećanje na veliku firmu, veliki biznis, ali i na velikog Emerika Bluma.

Ovih dana u Šapcu je predstavljena monografija „Sinagoge u Vojvodini – Svjedoci prošlosti” autora Rudolfa Klajna, Čedomile Marinković i Gorana Levija. Rekli su da u Srbiji ima još oko hiljadu Jevreja. To me podsjetilo i na prisustvovanje predstavljanju knjige „Enriko Josif – viđenja i snoviđenja” Mirjane Belić Koročkin Davidović i Radivoja Davidovića, u kojoj je zastupljena i moja malenkost. Predivno veče. I pogled na tablu – pregled dešavanja u bivšem bioskopu „Reks” na Dorćolu i kulturni program svaki dan. Za svaku pohvalu.

Volio bih da renovirana sinagoga u Šapcu na isti način postane rasadnik kulture u mom rodnom gradu i da reprezentativna kuća čuvenog industrijalca Žaka sapundžije dobije pređašnje ruho.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije