Dva velika gostovanja Narodnog pozorišta Sarajevo u Hrvatskoj i Srbiji

0
Radiosarajevo.ba
Dva velika gostovanja Narodnog pozorišta Sarajevo u Hrvatskoj i Srbiji
Foto: Saopćenje / Detalji iz predstava

Narodno pozorište Sarajevo u ponedjeljak, 20. novembra će zabilježiti dva gostovanja i to u Hrvatskoj i Srbiji.

U zagrebačkoj Gavelli (20 sati), nakon dvije godine, premijerno će biti izvedena predstava Što na podu spavaš autora Darka Cvijetića, u režiji i dramatizaciji Kokana Mladenovića, dok će predstava Marlene Dietrich: pet tačaka optužnice autora i režisera Harisa Pašovića biti izvedena na međunarodnom festivalu "Desiré Central Station 2023" koji se održava pod sloganom Hit Me Baby Final Time.

Što na podu spavaš je koprodukcijski projekat Narodnog pozorišta Sarajevo, Scene MESS, Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad i Gradskog dramskog kazališta Gavella iz Zagreba.

Teška saobraćajna nesreća u BiH: Žestok sudar teretnog vozila i automobila, ima povrijeđenih

Teška saobraćajna nesreća u BiH: Žestok sudar teretnog vozila i automobila, ima povrijeđenih

U predstavi igraju: Merima Lepić Redžepović, Aldin Omerović, Saša Krmpotić, Maja Izetbegović, Sven Šestak, Tena Nemet Brankov, Ivan Grčić, Nikola Baće, Aleksandra Pleškonjić, Darko Radojević, Stevan Uzelac, Igor Pavlović i Darko Cvijetić.

Dramatizaciju potpisuju Kokan Mladenović, Mina Petrić, Darko Cvijetić, Dubravko Mihanović i ansambl predstave, dramaturzi su Mina Petrić i Dubravko Mihanović, scenografkinja je Marijela Hašimbegović, kostimska rješenja uradila je Marita Čopo, autorica muzike je Irena Popović Dragović, dok je saradnica za scenski pokret Amila Terzimehić.

Detalji iz predstava

Prva repriza zakazana je za utorak 21. novembra.

Za sve ljubitelje teatarske umjetnosti predstava Što na podu spavaš bit će izvedena u Narodnom pozorištu Sarajevo u januaru 2024. godine.

Večeras (19 sati) će, na "Desiré Central Station 2023" - Hit Me Baby Final Time, a koji se održava u Subotici, biti izvedena dramska predstava Marlene Dietrich: pet tačaka optužnice autora i režisera Harisa Pašovića.

Detalji iz predstava

U predstavi igraju: Mirjana Karanović, Mona Muratović, Elmir Krivalić i Enes Salković.

Scenografija: Lada Maglajlić i Vedad Orahovac; dizajn kostima: Irma Saje i Vanja Ciraj Džudža; kompozitor: Dino Šukalo i studio "Modra rijeka"; dizajn svjetla: Branislav Milinković; video art: Dino Hujić; direktor fotografije: Alen Alilović; video produkcija: Source production.

"Desiré Central Station" je međunarodni festival savremene pozorišne produkcije, umjetnika regije i Evrope, a koji se već 15. godinu održava u Subotici u Srbiji.

Proteklih godina festival je stasao u međunarodno i regionalno priznat festival, zahvaljujući svom specifično selektovanom programu. Repertoar Desiré festivala je svojstven i jedinstven među ostalim festivalskim programima u regionu.

Detalji iz predstava

Publika ima mogućnost da bude dio produkcija i umjetnika, koji su značajni na  evropskoj/međunarodnoj savremenoj pozorišnoj sceni.

Marlene Dietrich - Pet tačaka optužnice autora i režisera Harisa Pašovića rađena je u koprodukciji Narodnog pozorišta Sarajevo, Mittelfesta Cividale u saradnji sa BNP Zenica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije