Dva teatarska hita u Narodnom pozorištu: Otkrivanje žene i Moja fabrika

Radiosarajevo.ba
Dva teatarska hita u Narodnom pozorištu: Otkrivanje žene i Moja fabrika
/ Scena iz predstave Moja fabrika
Dva trenutna teatarska hita na repertoaru su Narodnog pozorišta u Sarajevu u predstojećim danima.

Predstava nastala u koprodukciji East West Centra Sarajevo i Narodnog pozorišta Sarajevo autora Harisa Pašovića Otkrivanje žene, otvorit će XVI festival bh. drame Zenica – Sarajevo 2017.

Predstava će biti izvedena u Narodnom pozorištu Sarajevo u subotu,  6. maja, s početkom u 19:30 sati.

Otkrivanje žene je dramski tekst Harisa Pašovića, suvremenog pisca i redatelja koji na neuobičajen i sistematičan način primjećuje i analizira pojave u našem društvu. Dramski tekst nastajao je u toku procesa postavljanja predstave. Otkrivanje žene razmatra egzistenciju žene na Balkanu kroz vjekove.

Otkrivanje žene jako je bitan komad ne samo za nas Balkance i Balkanke, nego i za sve žene svijeta. Danas postoji veliki broj žena koje vode države ili rade druge poslove koji su do sada smatrani muškim; postale se naučnice, sportašice, pilotkinje,... Žene su od statusa nižih bića postale emancipirane i izborile su se za svoja prava.

U srijedu, 10. maja  2017. u okviru XVI festival bh. drame Zenica – Sarajevo 2017.  sarajevska publika moći će će pogledati  dramu Moja fabrika Bosanskog Narodnog pozorišta Zenica.

Predstava je nastala prema knjizi autora Selvedina Avdića, a režiju potpisuje Selma Spahić.

Predstava Moja fabrika  prati strukturu knjige koju je ispreplela s intimnim ispovijestima članova kolektiva kao i bivših radnika i radnica Željezare. U intervjuima radnici je često opisuju kao majku hraniteljku, a svoje prošlosti prisjećaju se s radošću i žalom za sigurnošću koju su nekad imali. Oni nešto mlađi, pamte je kao neprijatelja i glavnog krivca za zagađenje, dok neki nemaju nikakav odnos prema njoj. No većina ponavlja isto, a to je da je nekada bilo bolje. Indiferentna sadašnjost, natjerala nas je da živimo prošlost, nadajući se da će ona ponovno postati naša budućnost. Paradoksalno s tim, većina nas ne poznaje povijest svoga grada i Fabrike. Ono što Zenica nije zaboravila jest da je u njezinoj srži radnička obitelj koju je stvorila zajedno sa Željezarom. Danas je ta radnička obitelj zaboravljena, baš kao i raznolikost identiteta grada. Upravo je to melanholija koja je obavila ovaj grad“.

Predstava počinje u 19:30 sati. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije