Dokumentarac Maldita sa Božom Vrećom osvojio najveću špansku nagradu Goya

28
V.A.Z.
Dokumentarac Maldita sa Božom Vrećom osvojio najveću špansku nagradu Goya
Oficijelni vizual / Plakat za film Maldita

Film "Maldita - Ljubavna pjesma Sarajevu" u čijem je fokusu bh. umjetnik Božo Vrećo, osvojio je najveću špansku filmsku nagradu Goya u kategoriji za kratki dokumentarni film. 

Autori vilma Maldita su Raul de la Fuente i Amaia Remirez.

Kroz priču o pjesmi "Maldita" koju katalonska skladateljica Clara Peya želi posvetiti i snimiti sa Božom Vrećom, film govori o Sarajevu, njegovoj bogatoj historiji koja je kroz Sefarde povezana sa Španijom, te o Boži Vreći kao jedinstvenom umjetniku.  

Podcast s Tomom: Almir Kurt Kugla – raznolikost talenata i životnih pustolovina

Podcast s Tomom: Almir Kurt Kugla – raznolikost talenata i životnih pustolovina

Božo Vrećo je napisao tekst za pjesmu na ladinu, jeziku bosanskih  Sefarda, a film kulminira snimkom zajedničke izvedbe "Maldite".

"Pročitao sam jako puno materijala zapisanog u starim sefardskim poemama i sklopio sopstvenu sevdalinku na ladinu, bilo je jako zanimljivo raditi na ovom i ovakvom filmu, on je o prihvatanju, sevdahu, meni, Sarajevu, sefardima, emocijama i pjesmi. On je vrlo odvažan i smio, autentičan i ogoljen, iskren,umjetnost koja jeste hod po ledu i oštrici mača, umjetnost koja jeste i rizik i hrabrost i odricanje i posrtanje i nije za kukavice, umjetnost koja jeste i drhtaj i jecaj i suza i krik, ali isto tako i osmijeh i jedna beskonačna dosanjana moć želje truda i talenta da se dosegne svoj smisao u svom besmislu svega što nas okružuje i sputava, to je dar koji me sačuvao od ludila i bespotrebnog dešifriranja ljudi kojima nisam bio po mjerilima i vjerojatno neću nikad. 

Jako sam sretan jer Maldita smo svi mi koji vjerujemo u sebe uprkos sistemu i društvu koje nas želi formirati po svojim pravilima i kalupima, prigrliti sebe najveća je pobjeda i sve su ovo bitni odvažni koraci koji me spremaju i uvode u još važnije projekte i priče i moje sopstvene ispovjedne rime", napisao je Boži Vrećo uoči premijere filma u decembru 2021.

Ceremonija dodjele Goya filmske nagrade održana je sinoću Sevilli, u Španiji. Riječ je o nagradi koju dodjeljuje Španska kino akademija, a ove se godine dodjeljuje 37. put. 

scena iz filma Maldita
Oficijelni vizual: scena iz filma Maldita

Režiju filma potpisuju Raul de la Fuente i Amaia Remirez koja je i scenaristica. Idejni začetnik za ovo ostvarenje je Ivan Zahinos. Produkciju filma realizirala je organizacija Medicus Mundi

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (28)

/ Povezano

/ Najnovije