Demonstracija muzičkog talenta kao završnica Sarajevskih večeri muzike!

0
Radiosarajevo.ba
Demonstracija muzičkog talenta kao završnica Sarajevskih večeri muzike!
Foto: Almin Zrno / Sergej Krylov, Narodno pozorište Sarajevo

Maestralna završnica 28. Sarajevskih večeri muzike zaokružena je koncertom violinističkog maga Sergeja Krilova koji je nastupio pred prepunom dvoranom Narodnog pozorišta, 12. maja 2022. godine.

Tokom koncertne večeri slušatelji su prisustvovali demonstraciji snažnog muzičkog talenta ovjekovječenog u liku jednog od najrespektabilnijih violinista današnjice. U muzičkoj avanturi Krilova je slijedila Sarajevska filharmonija, čiji je nastup zaokružio kavalitet muzičke večeri.

Piše: Lana Šehović

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Koncert je otvorila uvertira Meeresstille und glückliche Fahrt ranoromantičkog kompozitora Felixa Mendelssohna Bartholdija, koju je Sarajevska filharmonija predvođena rezidentnom dirigenticom Samrom Gulamović iznijela tehnički sigurno i muzički koloritno.

Sergej Krylov, Narodno pozorište Sarajevo - undefined

Foto: Almin Zrno : Sergej Krylov, Narodno pozorište Sarajevo

Izvedba Uvertire na odgovarajući način je uvela publiku u raspoloženje romantizma i pojavu Sergeja Krilova na koncertnom podiju. Naime, nastup Krilova sjajno se nadovezao na odličnu izvedbu Mendelssohna stvarajući zvučnu čaroliju u sali Narodnog pozorišra. Interpretacija Violinskog koncerta br. 1 op. 26, g mol Maxa Brucha – djela koje se smatra osnovom ozbiljne violinističke literature, dala je uvid u svu raskoš umjetničke vizije Krilova. Orkestru u složenoj zadaći izvedbe Brucha nije nedostajalo lakoće, pokretljivosti i spretnosti, koje bi se teško realizirale bez sigurne ruke dirigentice Samre Gulamović.

S druge strane, violinist je slijedio svoj priodni "protok muzike" koji je uskladio s ritmom disanja, ali i logikom muzičke fraze koju je oblikovao njemački kompozitor.

Publika je gotovo u stanju zanesenosti pratila svaki pokret Krilova te je u "jednom dahu" odslušala perfektnu izvedbu sva ti stavka Koncerta.

Program večeri osvježila je još jedna uvertira – La princesse jaune op. 30, francuskog genija Camille Saint-Saënsa.

U Uvertiri je Sarajevska filharmonija došla do punog izražaja, pokazavši da je okrestar koji posjeduje ozbiljan potencijal.

Kulminacija večeri uslijedila nakon ponovnog istupa Krilova, koji je za kraj odlučio izvesti tehnički zahtjevan muzički komad Introduction et Rondo Capriccioso op. 28 za violinu i orkestar. Ovo djelo, koje se smatra jednim od najznačajnijih dostignuća Camille Saint-Saënsa, svojevremeno je posvećeno violinisti Pablu de Sarasateu, a danas ga izvode isključivo probrani umjetnici.

Sergej Krylov, Narodno pozorište Sarajevo - undefined

Foto: Almin Zrno : Sergej Krylov, Narodno pozorište Sarajevo

U Introdukciji Krilov je demonstrirao tehničku besprijekornost impresivnu u lakoći pasaža, dok je intonativna čistoća bila kristalno jasna. Komunikacija na relaciji solista-orkestar bila je uspješna, pa je moguće ustvrditi da su združene snage Krilova i Sarajevske filharmonije publici poklonile svoj umjetnički maksimum.

Sasvim očekivano, vrsna izvedba publiku je ponovo digla na noge, pa je Sergej Krilov prisutne za kraj "počastio" još jednim draguljom violinističke literature. Za bis je izveden Caprice br. 24 Niccola Paganinija, u kome je je umjetnik pokazao da je u potpunosti sjedinjen sa violinom iz koje uspjeva izvući svu zvukovnu raskoš.

Moguće je konstatirati da pojavnost Sergeja Krilova na sceni predstavlja sinergiju istinskog talenta, vrsnog školovanja i umjetničkog iskustva koji čine “dobitnu” kombinaciju svakog renomiranog muzičkog događaja i vrsnog Festivala – što je epitet kojim se može pohvaliti završnica 28. Sarajevskih večeri muzike. Stoga na kraju ne preostaje ništa drugo nego li dodati da s nestrpljenjem očekujemo 29. izdanje Festivala!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije