Dani savremenog plesa u Sarajevu: Baletni umjetnici iz regiona ujedinjeni kroz ples

1
Radiosarajevo.ba
Dani savremenog plesa u Sarajevu: Baletni umjetnici iz regiona ujedinjeni kroz ples
Foto: Facebook / Dani savremnog plesa u Sarajevu

Dani savremenog plesa "Ujedinjeni kroz ples" održat će se od 23. do 27. juna ove godine u Sarajevu, u organizaciji Udruženja za afirmaciju baletne umjetnosti i savremenog plesa "Živimo balet" iz Sarajeva i Instituta za umetničku igru iz Beograda.

U Sarajevskom ratnom teatru i Pozorištu mladih Sarajevo nastupit će savremene plesne skupine iz Srbije, Slovenije, Hrvatske i Crne Gore.

Dani savremenog plesa trajat će pet dana, a pored baletnih predstava, organizatori su najavili odlične edukacije - master class savremene umjetničke igre u ulozi poznatih baletnih igrača iz cijelog regiona.

FK Željezničar došao do važne pobjede nad GOŠK-om i udaljio se od zone ispadanja

FK Željezničar došao do važne pobjede nad GOŠK-om i udaljio se od zone ispadanja

Plesna producentkinja Nataša Hajdarević kazala je kako je ovo prilika za susret između stvaralaca i igrača iz raznih zemalja Balkana, od kojih su neki već poznati, a drugi pak na prvom stepeniku puta ka osvajanju tajni umjetnosti.

"Projkat je raznolik, a kvalitet umjetničke produkcije demonstriramo učešćem vrhunskih umjetnika i izvođača iz inostranstva, koji će razvijajući nove pristupe u pozorištu i plesu, uz promociju kulturne saradnje promicati umjetničku kreativnost", rekla je Hajdarević, dodavši kako je ovo prilika za razmjenu znanja, iskustava i planova važnih za budućnost plesne umjetnosti.

Dani savremenog plesa - Ujedinjeni kroz ples

Posted by Udruženje za afirmaciju baletne umjetnosti i savremenog plesa ŽIVIMO BALET on Thursday, June 15, 2023

Dane savremenog plesa otvara predstava "Igra s mitom" koreografa Aleksandra Ilića, koji je rekao:

"Izuzetna mi je čast da se u Sarajevu održava festival nedelje savremenog plesa, koji Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu ne samo da vraća na mapu vrhunske savremene plesne umetnosti, već nas umjetnike i povezuje na prostoru šireg regiona. Selekcija predstava je izuzetno bogata i raznolika, te sam ubuđen da će publika uživati u ovom plesnom prazniku. Bogotvo pohavljujem orgnizatore što su predstave besplatne, te su dostupni svima."

Prije zvaničnog otvaranja festivala, održat će se radionica "Savremeni ples", koju će voditi poznata i renomirana mlada umjetnica iz Crne Gore, Natalija Trifunović.

Boško i Admira dobili dostojanstvenu posvetu kroz novi balet Romeo i Julija

Boško i Admira dobili dostojanstvenu posvetu kroz novi balet Romeo i Julija

Dani savremenog plesa "Ujedinjeni kroz ples" otvorit će plesna predstava "IGRA s mitom", beogradskog koreografa Aleksandra Ilića, a publiku očekuju odlične plesne predstave, poput "Measure od Pleasure 2"  iz Slovenije, "Individuet" iz Hrvatske, "Mediteran" iz Crne Gore, "Plenir" Balkan dance project iz Slovenije, a u sklopu specijalnog programa nastupiće polaznici radionice savremenog plesa i učenici Osnovne muzičke škole "Mladen Pozajić" nastavnice Sare Đurić sa par svojih plesnih savremenih numera, kao podmladak i bolje sutra savremene plesne scene u BiH.

Ulaz za posjetioce svih pet dana savremenog plesa u Sarajevu je besplatan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije