Dani Općine Centar: Sarajlije uživale na koncertu Flamenco muzike – Cuadro Flamenco

Radiosarajevo.ba
Dani Općine Centar: Sarajlije uživale na koncertu Flamenco muzike – Cuadro Flamenco
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Sala Centra za kulturu i mlade bila je ispunjena do posljednjeg mjesta

U sklopu obilježavanja Dana Općine Centar, u Centru kulture i mladih održana je fantastična večer Flamenco muzike.

Flamenco je španski muzički žanr kojeg karakterizira snažan, ritmičan ton i koji se često izvodi zajedno s jednako strastvenim stilom plesa kojeg karakterizira snažna i graciozna izvedba sa često kompleksnim radom ruku i nogu.

Sala Centra za kulturu i mlade bila je ispunjena do posljednjeg mjesta, a posjetioci ovog događaja vidno su uživali. Bitno je napomenuti da je ulaz na ovu manifestaciji bio slobodan.

Flamenco je jedan od muzičkih fenomena koji je, uprkos svojim narodnim korijenima, nadživio modu tj. muzičke tendencije usmjeravane od onih koji kreiraju muzički „ukus“ većine. Svojom snagom pronalazi simpatizere van Španije. To je živa umjetnost koja upija tendencije svake vrste bez gubitka svoje osobnosti.

Glavna karekteristika flamenka je povezanost sa publikom koja reagira na emotivan način. Flamenco izvodi grupa izvođača, koju čine gitaristi, pjevači, plesači i perkusionisti. Grupa izvođača flamenka naziva se kuadro flamenko (cuadro flamenco).

Iako je flamenco evoluirao tokom vijekova, suština bazirana na podržavanju pojedinačnog, individualnog izraza u sklopu i podršci kolektiva, ranije familije, kasnije skupa izvođača, a koja je danas očita i u principima rasporeda i smjene izvođača u umetničkoj manifestaciji flamenka, ostala je sačuvana.

Nastupaju:
Mirza Redžepagić – flamenko gitara
Nina Ćorić – flamenko vokal
Mitja Obed – flamenko plesač
Urška Centa – flamenko plesačica

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije