Danas u Sarajevu promocija knjige Roka Markovine: Kronika destrukcije

1
F.V.
Danas u Sarajevu promocija knjige Roka Markovine: Kronika destrukcije
Foto: Privatni album / Danas u Sarajevu promocija knjige Roka Markovine: Kronika destrukcije

U okviru History Festa danas će od 14 sati u sarajevskom Hotelu Holiday (simbolično u dvorani Neretva) biti održana promocija knjige "Mostar: Kronika destrukcije (1990.-1992.) Dolazi rat" uglednog mostarskog profesora i bivšeg zastupnika Skupštine RBiH dr. Roka Markovine.

Knjigu, koja će sigurno izazvati dosta pažnje, izdao je sarajevski University Press 2021, a o njoj će danas govoriti akademik Mirko Pejanović, mr. Jasmin Baraković, dr. Dragan Markovina, inače sin autora Roka Markovine, kao i sam autor.

Dr. Roko Markovina je ime koje se i danas, nakon svih užasa kroz koje smo prošli i prolazimo od devedesetih, u Mostaru, ili makar njegovim dijelovima, izgovara stojeći.

Potvrđeno: Predloženo određivanje pritvora Admiru Arnautoviću Šmrku

Potvrđeno: Predloženo određivanje pritvora Admiru Arnautoviću Šmrku

Izdanak stare korčulanske "loze", rođen u oslobodilačkoj godini 1945. godine… Tipičan je predstavnik stare garde Mostarske gimnazije, druge najbolje u Jugoslaviji, koju je pohađao i čuveni Predrag Matvejević.

Kako je često govorio, „odgojen je u F.K. Veležu“, kroz čije sve selekcije je prošao. Po javnim anketama izabran dva puta '90-ih za najomiljenijeg Mostarca. Bio je višegodišnji direktor u Z.I. SOKO- Mostar, društveno-politički radnik, osnivač i prvi predsjednik Tenis kluba Mostar i vaterpolo kluba Velež. Osnivač je i bass klape Soko, dobitnik Majske nagrade Mostara za zasluge u sportu, član Ratnog kriznog štaba Mostara i ratni zapovjednik njegove Civilne zaštite 1992. godine, te član Vijeća građana Skupštine BiH od 1990. do 1996. godine.

Ovaj doktor tehničkih nauka, penzioniran je, kao redovni profesor u trajnom zvanju Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu.

Markovina je otac Damira, glumca i reditelja i dr. Dragana Markovine, historičara, publiciste, političara i osnivača Nove ljevice u Hrvatskoj.

Promocija u okviru inače veoma sadržajnog History Festa jedan je od važnijih kulturnih i društvenih događaja koji biste danas mogli posjetiti u glavnom gradu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije